Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Kapittel 2.15Skolemåltidet

Skolebarn har siden 1971 fått tilbud om melk på skolen fra meieriene. 80 prosent av landets barne- og ungdomsskoler deltar i ordningen. Totalsalget av skolemelk var 19,5 millioner liter i 1995, 19,1 millioner liter i 2009, 15,8 millioner liter i 2019, 10,5 millioner liter i 2020, 12,2 millioner liter  i 2021,12,5 millioner liter i 2022 og 11,7 millioner liter i 2023. Tallene inkluderer salg i barnehager, barne- og ungdomsskoler, SFO/AKS og videregående skoler. Nedgangen fra 2019 til 2020 ble sterkt påvirket av nedstenging som følge av covid-19. 

Av skolemelken solgt i abonnementsordningen på barne- og ungdomsskoler i 2023, var 31 prosent lettmelk med 1,0 prosent fett, 26 prosent lettmelk med 0,5 prosent fett, 2 prosent laktosefri lettmelk og 41 prosent smaksatt melk uten sukker. 

Helsedirektoratet og Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) har siden 1996 samarbeidet om å etablere og organisere abonnementsordningen Skolefrukt hvor elevene får utdelt en frukt eller grønnsak på skolen. Abonnementet er subsidiert over Helse- og omsorgsdepartementets budsjett med 2,00 kroner per frukt/grønnsak, og foresatte/kommuner/skoler betaler kr 4,20 per frukt/grønnsak. Andelen Skolefrukt betalt av kommuner/skoler har økt sammenliknet med for noen år tilbake, og høsten 2024 er denne andelen ca. 56 prosent. 

På landsbasis er det høsten 2024 i underkant av 7 prosent av elevene i grunnskolen som deltar i ordningen. Pandemien i 2020–21 med hel/delvis nedstenging av skoler gjorde at mange skoler og noen kommuner droppet å tilby Skolefrukt. Nedgangen etter pandemien har vist seg vanskelig å snu. Det er skoler som ikke har startet opp igjen med Skolefrukt, samtidig som flere elever fikk vanen med å ta med frukt og grønt hjemmefra. Høsten 2024 var det 40.000 abonnement på frukt og grønnsaker. De fleste elevene får utdelt Skolefrukten fem dager i uken. 

Helsedirektoratets Nasjonale faglige retningslinje for mat og måltider i skolen gir anbefalinger hva som er gode rammer for skolemåltidet og hvilke typer mat og drikke som bør tilbys, samt anbefalinger for hvordan ivareta mattrygghet og miljøhensyn. 

I 2017 ble Matjungelen etablert, først for SFO/AKS og i 2021 også for barnehage. Matjungelen er et aktivitetsopplegg for barn hvor fokuset er at barn får lære mer om mat som er bra for både kropp og klode. 

Siste faglige endring: 05. desember 2024