Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Kapittel 2.1Korn

Forbruket av korn økte fra 1970 til midten av 2000-tallet, men har siden gått ned. Kornforbruket gikk ned med 4 prosent fra 2022 til 2023, til det laveste nivået siden 1990-årene, ca. 80 kilo per person per år (Figur 1). 

Engrosforbruket av korn er omregnet til mel. Med korn menes her både matkorn, mel, bakervarer, ris og mel/stivelseprodukter av mais som anvendes til mat. 

Figur 1

I 2023 utgjorde salget av matmel fra norske møller, inkludert importert mel og korn, 58 prosent av det totale engrosforbruket av mel. Nettoimport av bearbeidede kornprodukter (omregnet til mel) utgjorde 33 prosent. Det resterende var ris og maisprodukter. 

Hvete er det kornslaget som har dominert kornforbruket i lang tid, og også i 2023 (Figur 2). Ris, havre og rug bidro med henholdsvis 7, 6 og 3 prosent av kornforbruket i 2023. Importerte bearbeidede produkter av korn og mel utgjør en stadig økende andel av kornforbruket, og har økt fra 12 prosent i 1999 til 33 prosent i 2023. 

Figur 2

Det mangler tall for totalt forbruk av grove kornvarer, men statistikken for omsetning av matmel fra norske møller (inkludert importert mel og korn) kan imidlertid si noe om forbruket av sammalt mel. Merk at samlet andel sammalt mel ikke kan anslås fordi det mangler opplysninger om sammalt mel i importerte bearbeidede kornprodukter. Andelen sammalt mel (sammalt hvete og rug, kli til mat, byggryn, havregryn og havremel) fra norske møller økte fra 17 prosent i 1999 til 27 prosent i 2018, men har siden gått ned til 24 prosent i 2022 og 23 prosent i 2023. I denne tidsperioden økte andelen havremel og havregryn fra ca. 3 til 8 prosent og andelen kli til mat fra 0,4 til 1,1 prosent. Andelen sammalt hvete gikk ned fra 11 til 10 prosent, mens andelen sammalt rugmel holdt seg på 3 prosent. 

KostrådLa grovt brød eller andre fullkornsprodukter være en del av flere måltider hver dag

Anbefalt mengdeMinst 90 gram fullkorn daglig
StatusGjennomsnitt 57 gram per dag, 19 prosent spiser minst 90 gram daglig (Norkost 4)

I Helsedirektoratets kostråd er det anbefalt å spise grovt brød, grovt knekkebrød, kornblandinger, gryn, fullkornspasta eller andre fullkornsprodukter som en del av minst to måltider hver dag. Inntaket bør være på minst 90 gram fullkorn hver dag. 

I Norkost 4 (2022–23) var gjennomsnittlig inntak av fullkorn 57 gram per dag (50 gram blant kvinner og 64 gram blant menn). Nitten prosent (16 prosent av kvinner og 23 prosent av menn) spiste minst 90 gram fullkorn per dag. 

I Norkost 3 (2010–11) var gjennomsnittlig daglig inntak av fullkorn rundt 60 gram. Fra Norkost 3 til Norkost 4 har inntaket av brød gått ned med rundt 30 gram per dag. Det er særlig inntaket av halvgrove og grove brødtyper som har gått ned, mens inntaket av fint brød har gått opp. 

I Ungkost 3 (2015–16) var gjennomsnittlig daglig inntak av fullkorn rundt 50 gram blant 4- og 9-åringer og rundt 45 gram blant 13-åringer. 

Brød og andre kornvarer, som havregryn og grove frokostblandinger er de største kildene til fullkorn, ifølge Norkost 4.  

Ifølge Norske Spisefakta har andelen som daglig spiser halvgrovt og grovt brød gått ned siden 2007, mens andelen som spiser ekstra grovt brød har forandret seg lite (Figur 3). De eldre spiser oftere grovt og ekstra grovt brød enn de yngre. I 2023 spiste 25 prosent av de over 60 år grovt brød daglig, mot 9 prosent blant de mellom 15–24 år. Det er små forskjeller i andelen som daglig spiser grovt eller ekstra grovt brød etter kjønn og utdanning. 

Figur 3

*En justering av spørreskjemaet har trolig ført til større nedgang i bruken av grovt brød til fordel for ekstra grovt brød fra 2021 til 2023.

Andelen som spiser havregrøt daglig er lav, men den har økt fra to til fem prosent siden 2005. Andelen som spiser havregrøt én eller flere ganger i uken har økt betydelig siden 2005, både blant kvinner og menn, blant yngre og eldre og blant de med kort og lang utdanning (Figur 4). Andelen er høyere blant de mellom 15–24 år enn blant de over 60 år. 

Figur 4

Siste faglige endring: 05. desember 2024