Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Kapittel 2.4Poteter

Forbruket av matpoteter har gått mye ned over tid, og var på sitt laveste i 2023. I 2023 var forbruket av matpoteter ca. 10 kilo lavere per person per år enn i 2013 (Figur 9). Forbruket av poteter som går til produksjon av potetprodukter (som pommes frites og chips) har utgjort over halvparten av det totale potetforbruket siden begynnelsen av 2000-tallet. Fra 2022 til 2023 gikk forbruket av matpoteter ned med 24 prosent, mens poteter til bearbeiding gikk ned med 3 prosent. I 2023 ble halvparten av de norskproduserte potetene brukt til produksjon av pommes frites og potetchips (Figur 10). Poteter er en lagringsvare, og det kan oppstå svingninger i engrosforbruket fra år til år. 

Figur 9

*Omfatter matpoteter og poteter til produksjon av potetprodukter og potetmel. Hele tidsserien for potetmel er omregnet til friske poteter (matpoteter). Potetprodukter er omregnet til friske poteter f.o.m. 1989. 

Figur 10

* Vakumpakkede poteter, potetlomper.

Ifølge kostrådene hører poteter med i et sunt og variert kosthold, men poteter er ikke inkludert i mengdeanbefalingen for frukt, bær og grønnsaker. Det anbefales å begrense inntaket av bearbeidede potetprodukter tilsatt salt og fett, som pommes frites og potetchips. 

I Norkost 4 (2022–23) var gjennomsnittlig inntak av poteter og potetprodukter 53 gram per dag (39 gram blant kvinner og 67 gram blant menn). Kokte og stekte poteter utgjorde mesteparten av potetinntaket. 

Fra Norkost 3 (2010–11) til Norkost 4 har inntaket av poteter gått ned med ca. 20 prosent. Inntaket av kokte og stekte poteter har gått ned, mens inntaket av pommes frites har holdt seg på samme nivå. 

I 1989 svarte 42 prosent at de spiste kokte poteter hver dag, ifølge Norske Spisefakta. Denne andelen gikk siden ned til 21 prosent i 2001 og til 4 prosent i 2023. Bruken av kokte poteter har minket mye over tid, og er særlig lav blant de yngre aldersgruppene (Figur 11). Andelen som spiser kokte poteter minst 3 ganger i uken er langt lavere blant de yngre enn blant de over 60 år.

Figur 11

Andelen som spiser potetchips, stekte poteter, pommes frites og bakte poteter minst én gang i uken er betydelig lavere enn for kokte poteter, men har økt over tid, ifølge Norske Spisefakta (Figur 12). Det er betydelige forskjeller i bruken av disse potetproduktene etter alder. Med unntak for kokte poteter er andelen som spiser potetchips, pommes frites, stekte og bakte poteter minst én gang i uken langt høyere blant de på 15–24 år enn blant de over 60 år. 

Figur 12

Siste faglige endring: 05. desember 2024