Forbruket av matpoteter har gått mye ned over tid, og var på sitt laveste i 2023. I 2023 var forbruket av matpoteter ca. 10 kilo lavere per person per år enn i 2013 (Figur 9). Forbruket av poteter som går til produksjon av potetprodukter (som pommes frites og chips) har utgjort over halvparten av det totale potetforbruket siden begynnelsen av 2000-tallet. Fra 2022 til 2023 gikk forbruket av matpoteter ned med 24 prosent, mens poteter til bearbeiding gikk ned med 3 prosent. I 2023 ble halvparten av de norskproduserte potetene brukt til produksjon av pommes frites og potetchips (Figur 10). Poteter er en lagringsvare, og det kan oppstå svingninger i engrosforbruket fra år til år.
Figur 9
*Omfatter matpoteter og poteter til produksjon av potetprodukter og potetmel. Hele tidsserien for potetmel er omregnet til friske poteter (matpoteter). Potetprodukter er omregnet til friske poteter f.o.m. 1989.
Figur 10
Ifølge kostrådene hører poteter med i et sunt og variert kosthold, men poteter er ikke inkludert i mengdeanbefalingen for frukt, bær og grønnsaker. Det anbefales å begrense inntaket av bearbeidede potetprodukter tilsatt salt og fett, som pommes frites og potetchips.
I Norkost 4 (2022–23) var gjennomsnittlig inntak av poteter og potetprodukter 53 gram per dag (39 gram blant kvinner og 67 gram blant menn). Kokte og stekte poteter utgjorde mesteparten av potetinntaket.
Fra Norkost 3 (2010–11) til Norkost 4 har inntaket av poteter gått ned med ca. 20 prosent. Inntaket av kokte og stekte poteter har gått ned, mens inntaket av pommes frites har holdt seg på samme nivå.
I 1989 svarte 42 prosent at de spiste kokte poteter hver dag, ifølge Norske Spisefakta. Denne andelen gikk siden ned til 21 prosent i 2001 og til 4 prosent i 2023. Bruken av kokte poteter har minket mye over tid, og er særlig lav blant de yngre aldersgruppene (Figur 11). Andelen som spiser kokte poteter minst 3 ganger i uken er langt lavere blant de yngre enn blant de over 60 år.
Figur 11
Andelen som spiser potetchips, stekte poteter, pommes frites og bakte poteter minst én gang i uken er betydelig lavere enn for kokte poteter, men har økt over tid, ifølge Norske Spisefakta (Figur 12). Det er betydelige forskjeller i bruken av disse potetproduktene etter alder. Med unntak for kokte poteter er andelen som spiser potetchips, pommes frites, stekte og bakte poteter minst én gang i uken langt høyere blant de på 15–24 år enn blant de over 60 år.
Figur 12