Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Kapittel 2.5Fisk og sjømat

Forbruket av fisk og sjømat er basert på tall for omsetning av fisk og sjømat fra grossist til dagligvarehandel og storhusholdning. Forbruket er målt i produktvekt, dvs. i den form de er anskaffet, og omregnet til filet og hel urenset fisk (rund vekt). Se mer om metode og datakilde i kapittelet om datagrunnlaget. 

Forbruket av fisk og sjømat målt i produktvekt lå mellom 21 og 22 kilo per person per år i perioden 2003–2017 og har siden gått ned til 18 kilo per person i 2023 (Tabell 2 og Figur 13). Omregnet til hel urenset fisk (rund vekt) lå forbruket mellom 33 og 37 kilo per person per år i perioden 2003–2017 og gikk siden ned til 30 kilo per person i 2023. Omregnet til filetvekt har forbruket ligget på 13–15 kilo i hele perioden. 

Forbruket av fisk og sjømat har gått ned med 17 prosent (regnet som hel urenset fisk) siden 2013, og det gikk også noe ned i 2023. 

Figur 13

*Produktvekt: Mengden fisk og sjømat i den form de er anskaffet. Filetvekt: Produktvekt omregnet til filet. Hel urenset: Produktvekt omregnet til hel urenset fisk (rund vekt).

De mest omsatte fiskeslagene er laks og torsk, samt farseprodukter inkludert pålegg (Figur 14). 

Figur 14

*Øvrige fiskeslag omfatter 39 ulike arter/grupper av fisk.

KostrådVelg oftere fisk og sjømat, bønner og linser enn rødt kjøtt. Spis minst mulig bearbeidet kjøtt

I Helsedirektoratets kostråd er anbefalt inntak av fisk 300–450 gram hver uke. Minst 200 gram bør være fet fisk som laks, ørret, makrell og sild. Mengdene gjelder spiseklart produkt. Sjømat som skalldyr og skjell kan gjerne inngå i et sunt og variert kosthold, selv om det ikke inngår i mengdeanbefalingen for fisk.

Anbefalt mengde300–450 gram fisk hver uke. Minst 200 gram bør være fet fisk.
StatusGjennomsnitt 231 gram fisk per uke, 29 prosent spiser minst 300 gram fisk i uken. Gjennomsnitt 105 gram fet fisk per uke, 19 prosent spiser anbefalt mengde (Norkost 4)
Ifølge Norkost 4 (2022–23) var gjennomsnittlig inntak av fisk og fiskeprodukter, omregnet til tilberedt ren fisk, 231 gram per uke (203 gram blant kvinner og 266 gram blant menn). Tjueni prosent (27 prosent av kvinner og 31 prosent av menn) spiste minst 300 gram tilberedt fisk per uke. 

Gjennomsnittlig inntak av tilberedt fet fisk var 105 gram per uke (84 gram blant kvinner og 126 gram blant menn). Nitten prosent (17 prosent av kvinner og 21 prosent av menn) spiste minst 200 gram tilberedt fet fisk per uke. Inntaket av skalldyr var ca. 20 gram per uke. 

Sammenligningen mellom Norkost 3 og Norkost 4 viser at inntaket av fisk og fiskeprodukter har gått ned med ca. 20 prosent. Inntaket av fete fiskeslag har holdt seg relativt stabilt, mens inntaket av fiskepålegg har gått ned.   

Siste faglige endring: 05. desember 2024