Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Kapittel 2.3Belgfrukter og nøtter

De siste ti årene har forbruket av belgfrukter (tørre erter, bønner og linser) økt, mens forbruket av oljeholdige frø og frukter er lite endret og forbruket av nøtter har gått noe ned (Figur 8). 

Figur 8

KostrådVelg oftere fisk og sjømat, bønner og linser enn rødt kjøtt. Spis minst mulig bearbeidet kjøtt.

I kostrådene anbefales det å gjerne velge belgfrukter som bønner, linser og erter til middag minst én gang i uken, og som tilbehør eller pålegg. Det anbefales videre å spise 20–30 gram usaltede nøtter hver dag. Dette tilsvarer en liten håndfull. Det er også anbefalt å inkludere frø i kostholdet. 

I Norkost 4 (2022–23) var gjennomsnittsinntaket av belgfrukter rundt 50 gram per uke både for kvinner og menn. Gjennomsnittsinntaket av usaltede nøtter var 3 gram per dag for kvinner og menn, og kun 5 prosent spiste minst 20 gram per dag. Inntaket av saltede nøtter var 3 gram per dag. 

Siste faglige endring: 05. desember 2024