Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Kapittel 2.10Brus, mineralvann, sjokolade og sukkervarer

Omsetningen av brus tilsatt sukker var på sitt høyeste nivå, rundt 90 liter per person per år, på slutten av 1990-årene, og har siden gått ned (Figur 26). Den holdt seg på rundt 60 liter per person per år fra 2007 til 2014, og gikk ned til 44 liter i 2022 og til 43 liter per person i 2023. 

Omsetningen av brus tilsatt søtstoff har økt betydelig, og er nå langt høyere enn omsetningen av brus tilsatt sukker (Figur 26). Omsetningen av brus med søtstoff økte fra 38 til 50 liter per person per år fra 2014 til 2019, og var da for første gang større enn omsetningen av brus med sukker. I 2022 og 2023 var omsetningen på 72 liter per person per år. 

Omsetningen av vann på flaske (med og uten kullsyre) var mellom 18 og 19 liter per person per år i perioden 2019–2023, og har forandret seg lite de siste ti årene (Figur 26). 

Figur 26 

*Brus inkluderer fra 2014 energidrikker og brus med fruktjuice. Statistikken før 2005 og fra 2007 er ikke helt sammenlignbar.

Fra 2014 er det informasjon om omsetningen av energidrikker og brus tilsatt fruktjuice (Tabell 3). Omsetningen av energidrikker har økt betydelig siden 2014. Fra 2014 til 2020 økte omsetningen av energidrikker tilsatt sukker fra ca. 3 til ca. 8 liter per person per år og har siden holdt seg på det nivået. Omsetningen av energidrikker tilsatt søtstoff økte fra 0,3 liter i 2014 til ca. 5 liter per person i 2023. Omsetningen av brus tilsatt fruktjuice minket fra 0,7 til 0,1 liter per person per år i perioden 2014–2023. 

Tabell 3
Brus- og mineralvannomsetning. Liter per person per år.

 

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2021

2022

2023

Brus tilsatt sukker1

59

55

54

52

47

45

48

48

44

43

brus

55

51

50

47

42

38

40

39

35

35

energidrikker

3,1

3,2

3,7

4,4

4,8

6,2

7,9

8,6

8,2

7,8

brus m/ fruktjuice

0,7

0,6

0,5

0,3

0,2

0,2

0,1

0,1

0,1

0,1

Brus tilsatt søtstoff2

38

39

41

44

46

50

62

74

72

72

brus

38

38

40

44

45

48

60

70

67

67

energidrikker

0,3

0,4

0,4

0,4

1,1

1,5

2,4

4,0

5,2

5,4

Vann på flaske

18

17

17

17

20

18

18

19

19

19

           

Totalt

115

111

112

113

113

113

129

141

135

134

Kilde: Bryggeri- og drikkevareforeningen.
1Inkluderer brus med sukker, brus med fruktjuice og energidrikker med sukker, men ikke cider.
2Inkluderer brus tilsatt søtstoff og energidrikker tilsatt søtstoff.
Merk at grensehandel ikke er inkludert i statistikken for omsetning av brus, se mer om anslag for grensehandel her.

I kostrådene er det anbefalt at drikke med sukker, som brus, energidrikk, saft og iste, begrenses. Drikke med søtstoff kan være et alternativ til drikke med sukker, men bør også begrenses. Videre anbefales det å begrense godteri, sjokolade, snacks, chips, kjeks, is, søte pålegg, desserter og bakevarer som kaker og boller. 

I Norkost 4 (2022–23) var gjennomsnittlig daglig inntak av saft og brus med sukker ca. 1 dl og inntaket av saft og brus uten sukker mer enn dobbelt så høyt, ca. 2,3 dl. Gjennomsnittlig inntak av sukker, sjokolade og søtsaker var 27 gram per dag. 

Sammenlignet med Norkost 3 (2010–11) har samlet inntak av saft og brus gått opp. Det har vært en nedgang for saft og brus med sukker på 26 prosent og en betydelig økning for saft og brus uten sukker, med mer enn en dobling av inntaket. Inntaket av sjokolade og søtsaker har økt med ca. 8 gram per dag.

I Ungkost 3 (2015–16) var gjennomsnittlig daglig inntak av saft/nektar/brus med sukker henholdsvis ca. 0,6, 1,5 og 2 dl blant 4-, 9- og 13-åringer, og av sjokolade og søtsaker henholdsvis ca. 10, 20 og 30 gram. 

Bruk av brus uten sukker har økt betydelig siden 2013 både blant kvinner og menn, i ulike aldersgrupper og blant de med kort og lang utdanning, ifølge Norske Spisefakta (Figur 27a). Bruk av energidrikker med koffein har også økt betydelig i denne tidsperioden, særlig blant de yngste aldersgruppene og de med kort utdanning (Figur 27b). For brus med sukker har bruken gått ned blant menn, de yngste aldersgruppene og blant de med kort utdanning (Figur 27c). 

Figur 27a

Figur 27b

Figur 27c

Siste faglige endring: 05. desember 2024