Rapporten viser utviklingen i kostholdet ut fra årlige tall for landets matforsyning fra 1950-tallet og fram til og med 2023. Matforsyningstallene er basert på statistikk over import, eksport og produksjon. De viser matmengdene som står til rådighet for hele befolkningen på engrosnivå (engrosforbruk).
Rapporten inkluderer også data fra forbruks-, kostholds- og intervjuundersøkelser. I årets rapport er det tatt med data fra kostholdsundersøkelsen Norkost 4 (2022–23) som gir detaljerte tall for inntak av matvarer og næringsstoffer blant voksne.
Ifølge matforsyningsstatistikken har forbruket av rødt kjøtt gått ned i 2023. Det gjelder også forbruket av fisk, korn, grønnsaker, frukt og bær, matpoteter, melk og margarin. Forbruket av disse matvaregruppene har også gått ned sammenlignet med tall for 2013. I denne tidsperioden har også sukkerforbruket gått ned, mens forbruket av hvitt kjøtt, ost, yoghurt og smør har økt.
2013 | 2015 | 2022 | 2023* | |
---|---|---|---|---|
Korn, som mel (inkl. ris) | 82,5 | 82,9 | 82,9 | 79,7 |
Grønnsaker | 76,0 | 76,9 | 76,6 | 71,9 |
Frukt og bær | 90,7 | 90,1 | 82,0 | 77,5 |
Matpoteter | 23,3 | 18,9 | 17,7 | 13,4 |
Poteter til potetprodukter | 25,5 | 25,0 | 30,5 | 29,5 |
Kjøtt totalt | 74,5 | 73,9 | 74,4 | 71,1 |
rødt kjøtt | 49,2 | 51,2 | 49,0 | 45,8 |
hvitt kjøtt | 20,7 | 18,3 | 21,5 | 21,6 |
Fisk og sjømat (hel urenset, rund vekt) | 36,6 | 35,8 | 31,2 | 30,4 |
Egg | 12,6 | 12,8 | 13,3 | 13,2 |
Helmelk | 18,3 | 17,7 | 16,6 | 17,0 |
Lettmelk, skummet melk | 77,3 | 73,2 | 59,1 | 57,3 |
Yoghurt | 9,4 | 10,3 | 10,8 | 11,1 |
Fløte, rømme | 7,5 | 7,4 | 7,5 | 7,4 |
Ost | 17,7 | 18,5 | 18,7 | 19,7 |
Smør | 3,3 | 3,3 | 3,3 | 3,5 |
Margarin | 8,6 | 8,4 | 7,6 | 7,5 |
Sukker | 27,7 | 27,0 | 24,1 | 24,2 |
Næringsstoffer | Anbefalt | 2010 | 2015 | 2022 | 2023* |
---|---|---|---|---|---|
Fett, E % | 25-40 | 35 | 37 | 37 | 37 |
Mettede fettsyrer, E % | < 10 | 15 | 14 | 14 | 15 |
Flerumettede fettsyrer, E % | 5-10 | 5 | 6 | 6 | 6 |
Protein, E % | 10-20 | 15 | 15 | 16 | 16 |
Karbohydrat inkl. kostfiber, E % | 45-60 | 50 | 49 | 48 | 47 |
kostfiber, E% |
| 2 | 2 | 2 | 2 |
tilsatt sukker, E % | < 102 | 14 | 12 | 12 | 12 |
Kostfiber g/MJ | ≥ 3 | 2,2 | 2,3 | 2,6 | 2,5 |
Ulikheter i kostholdet
Det er en rekke forskjeller i kostholdet etter kjønn, utdanning og sosioøkonomisk status. For eksempel spiser kvinner i gjennomsnitt mer frukt og bær og mindre kjøtt og fullkorn enn menn, og de med kortere utdanning spiser mindre frukt, bær og grønnsaker, oftere kjøtt, energidrikker, brus med sukker og sjeldnere fisk enn de med lang utdanning.
Mange spedbarn får morsmelk, men andelen bør øke
En stor andel av spedbarna i Norge får morsmelk, men for en kortere periode enn anbefalt. Basert på data fra 2018—2019 er det beregnet at mødre i Norge til sammen produserer ca. 10,1 millioner liter morsmelk per år.
Andel som oppfyller kostrådene
Ifølge Norkost 4 (2022–23) har mindre enn en tredjedel av de voksne et kosthold i tråd med hvert enkelt av Helsedirektoratets kostråd om mengde fullkorn, frukt, bær, grønnsaker og fisk, og førti prosent spiser i tråd med rådet om å begrense inntaket av rødt kjøtt.
Tillit og kjennskap til kostrådene
Målt i januar 2024 svarer 66 prosent at de har ganske/svært stor tillit til kostrådene fra Helsedirektoratet, dette er en nedgang fra 72 prosent i 2023.
Kjennskapen til Nøkkelhullet holder seg stabilt høy, og er på 96 prosent i 2024. Tilliten til merkeordningen er god.
Handlingsplanen for bedre kosthold 2015–2023
Matforsyningsstatistikken for 2023 viser at vi ikke nådde målene i nasjonal handlingsplan for bedre kosthold om 20 prosent økning i forbruk av grove kornvarer, grønnsaker, frukt og bær og fisk. For disse matvaregruppene har utviklingen gått i feil retning. Målene om reduksjon i mettet fett og tilsatt sukker er heller ikke nådd.
Tallmaterialet viser at kostholdet i Norge har klare utfordringer. En endring av kostholdet i tråd med Helsedirektoratets kostråd vil dekke kroppens behov for næringsstoffer og kan redusere risikoen for utvikling av ikke-smittsomme sykdommer, som kreft, hjerte- og karsykdommer og diabetes type 2.
Helsedirektoratet arbeider for:
-
økt forbruk av grønnsaker
-
økt forbruk av frukt og bær
-
økt forbruk av belgfrukter
-
økt forbruk av fullkorn og grove kornprodukter
-
økt forbruk av fisk og sjømat
-
vridning i forbruket fra fete meieriprodukter til meieriprodukter med mindre fett
-
vridning i forbruket fra fete potetprodukter til matpoteter
-
nedgang i forbruket av spisefett, og vridning i forbruket til myk margarin og matolje
-
begrenset forbruk av rødt kjøtt
-
minimalt forbruk av bearbeidede produkter av rødt og hvitt kjøtt
-
redusert inntak av mettet fett, sukker og salt
-
at flere spedbarn fullammes og ammes i tråd med Helsedirektoratets anbefalinger