Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Forord

Helsedirektoratet jobber for god helse og gode liv. Alle deler av befolkningen skal ha lik tilgang til informasjon om hva som er et sunt kosthold, og det skal være enkelt å ta sunne valg i hverdagen. Å følge med på utviklingen i befolkningens kosthold er en viktig del av dette ansvaret for å vite hvor vi skal rette innsatsen.

Ikke-smittsomme sykdommer, som kreft, hjerte- og karsykdommer, diabetes type 2 og KOLS står for 77 prosent av sykdomsbyrden i Europa og i Norge. Ifølge tall fra EU kan forebyggende og helsefremmende tiltak redusere forekomsten med så mye som 70 prosent. At befolkningen har et sunt kosthold, er en viktig del av det forebyggende arbeidet. 

I august 2024 lanserte Helsedirektoratet nye kostråd. Kostrådene bidrar til å dekke kroppens behov for næringsstoffer, og å forebygge sykdom. 

Det er plass til alle typer mat i et sunt og variert kosthold, men i ulike mengder. Noen matvarer bør spises hver dag, mens andre matvarer bør begrenses til noen ganger i uken eller sjeldnere. Kostrådene skal bidra til å gjøre det enklere å vite hva som er et sunt kosthold. Men det er også viktig å huske på at mat og måltider handler om mer enn næringsstoffer og om mer enn å bli mett. Dette har vi vært opptatt av å fremheve i de nye kostrådene.  

I år har vi fått oppdaterte tall for hva befolkningen spiser igjennom Norkost 4-undersøkelsen. Disse tallene, sammen med tallene i årets rapport for utviklingen i norsk kosthold gir et tydelig bilde av hvilke utfordringer vi står ovenfor når det kommer til å tilrettelegge for at det skal bli enklere å spise i tråd med kostrådene, og ta sunne valg i hverdagen. Tallene viser at befolkningens kosthold sett under ett er langt unna anbefalingene, og dermed bidrar betydelig til den totale sykdomsbyrden. Utviklingen går kort fortalt gal vei. Denne tydeliggjøringen over tid gir sterke signaler om at vi fra nasjonalt hold bør vurdere andre tiltak enn de som har vært benyttet de siste tiårene for å dreie befolkningens kosthold i en mer helsefremmende retning. 

Denne rapporten presenterer de nyeste tallene for landets matforsyning til og med 2023. 

Tallmaterialet er bearbeidet for Helsedirektoratet av Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) og Avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo (UiO). Rapporten er utarbeidet av Helsedirektoratet ved Britt Lande, Lars Johansson og Thea Nørgaard Breili. Takk til Mads Svennerud, Yujie Qi Wenstøp, Erik Bøe og Simen Wilsher-Lohre, NIBIO, og Anne Marte Wetting Johansen, Avdeling for ernæringsvitenskap UiO, for godt samarbeid. 

 

Oslo, desember 2024 

 

Linda Granlund 

Divisjonsdirektør 

Siste faglige endring: 05. desember 2024