Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Kapittel 3Energi og næringsstoffer

Matforsyningsstatistikken gir grunnlag for å beregne kostens innhold av energi og energigivende næringsstoffer på engrosnivå. Data fra SSBs forbruksundersøkelser 1975–2012 og nasjonale kostholdsundersøkelser er også inkludert i dette kapittelet.

Tabell 7 gir oversikt over kostens innhold av energi og energigivende næringsstoffer på engrosnivå ifølge matforsyningsstatistikken i perioden 1970–2023. Grensehandel inngår ikke i energi- og næringsberegningene, men omtales separat, se her.

Tabell 7. Energi og energigivende næringsstoffer på engrosnivå1

Mengde per person per dag.

 

1970

1980

1990

2000

2010

2015

2019

2020

2021

2022

2023*

Energi, MJ

12,0

13,3

12,2

12,0

11,7

11,5

11,1

11,5

11,4

11,2

11,0

Protein, g

85

94

94

95

100

99

98

104

106

102

100

Fett, g2

126

135

111

110

112

115

114

114

114

111

110

mettede fettsyrer, g2

 

57

45

47

48

45

44

44

44

44

43

enumettedefettsyrer, g2,3

 

48

40

36

39

43

43

43

42

41

41

flerumettede fettsyrer, g2,3

 

21

18

19

16

17

17

18

18

18

17

transumettede fettsyrer, g

  

 

 

2

1,3

1,3

1,5

1,5

1,5

1,5

Karbohydrat, g

352

390

375

369

330

315

297

309

305

300

292

 tilsatt sukker, g

115

120

118

120

95

84

75

81

82

77

77

Kostfiber, g

 

23

22

24

26

26

26

31

31

30

28

Energifordeling:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Protein, %

12

12

13

13

15

15

15

15

16

16

16

Fett, %

39

38

35

34

35

37

38

37

37

37

37

mettede fettsyrer, %

 

16

14

15

15

14

15

14

14

14

15

enumettede fettsyrer, %

 

13

12

11

12

14

14

14

14

14

14

flerumettede fettsyrer, %

 

6

6

6

5

6

6

6

6

6

6

transumettede fettsyrer, %

 

 

 

 

0,6

0,4

0,4

0,5

0,5

0,5

0,5

Karbohydrat, %

49

50

52

52

48

47

45

46

45

46

45

tilsatt sukker, %

16

15

17

17

14

12

11

12

12

12

12

Kostfiber, %

 

 

 

 

2

2

2

2

2

2

2

*Foreløpige tall.
1 Se avsnittet «Beregning av energi og næringsstoffer» for detaljer om matvaredatabasen og kostberegningene.
2 Fra 2014 er sammensetningen av "annet fett" endret, og fra 2015 er importert margarin inkludert i beregningen.
3 Tallene før 2005 inkluderer både cis- og transfettsyrer.

 

 

3.1. Energi

3.2. Fett, protein og karbohydrat

3.3. Fettsyrer

3.4. Tilsatt sukker

3.5. Kostfiber

3.6. Anslag grensehandel og næringsinnhold

3.7. Salt

3.8. Vitaminer og mineraler

3.9. Alkohol

Siste faglige endring: 05. desember 2024