Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Kapittel 3.4Tilsatt sukker

Kostens innhold av tilsatt sukker økte fra ca. 15 til 17 energiprosent i perioden 1980–2000, men har siden gått betydelig ned (Figur 35). Tilsatt sukker utgjorde ca. 11 energiprosent i 2019 og ca. 12 energiprosent i 2020–2023. Dersom anslagene for grensehandel legges til, vil tilsatt sukker utgjøre ca. 12 energiprosent i hele perioden 2019–2023. 

Figur 35

Anbefalt inntakTilsatt og fritt sukker bør være under 10 energiprosent, og helst lavere.

I Norkost 4 (2022–23) bidro tilsatt sukker i gjennomsnitt med 7 energiprosent. Tilsatt og fritt sukker bidro med 9 energiprosent. Sekstitre prosent hadde et inntak av tilsatt og fritt sukker under 10 energiprosent. Fritt sukker omfatter tilsatt sukker, samt sukkerarter som naturlig forekommer i honning, sirup, fruktjuice og fruktjuicekonsentrat.  

Sammenlignet med Norkost 3 (2010–11) har gjennomsnittlig energiprosent fra tilsatt sukker ikke endret seg, og var i gjennomsnitt 7 energiprosent i begge undersøkelsene. 

I Ungkost 3 (2015–16) bidro tilsatt sukker i gjennomsnitt med 9 energiprosent blant 4-åringer og 12 energiprosent blant 9- og 13-åringer. Ca. 55 prosent av 9- og 13-åringer hadde et høyere inntak av tilsatt sukker enn anbefalt. 

De største kildene til tilsatt sukker blant barn, unge og voksne er sukker og søtsaker, saft og brus med sukker, samt kaker. Dette var også de viktigste kildene til tilsatt og fritt sukker blant voksne, ifølge Norkost 4.  

Siste faglige endring: 05. desember 2024