Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Kapittel 3.3Fettsyrer

Kostens innhold av mettede fettsyrer gikk ned fra 16 til 14 energiprosent fra 1980 til 1990, ifølge matforsyningsstatistikken (Figur 33). Siden 2015 har innholdet av mettede fettsyrer ligget mellom 14 og 15 energiprosent, og var på ca. 15 energiprosent i 2023. Det anbefales at kostens innhold av mettede fettsyrer begrenses til under 10 energiprosent. 

Kostens innhold av transfettsyrer har gått betydelig ned over tid. Siden 2005 har transfettsyrer utgjort under 1 energiprosent. Det anbefales at kostens innhold av transfettsyrer holdes så lavt som mulig. 

Kostens innhold av enumettede fettsyrer gikk ned i perioden 1980–2000, fra 13 til 11 energiprosent, og økte siden til 14 energiprosent i 2015. Det har holdt seg rundt dette nivået i senere år. Det anbefales at enumettede fettsyrer bidrar med 10–20 energiprosent. 

Kostens innhold av flerumettede fettsyrer har siden 1980-årene holdt seg på 5 til 6 energiprosent. Det anbefales at flerumettede fettsyrer bidrar med 5–10 energiprosent. 

Figur 33

Anbefalt inntakMettede fettsyrer bør være under 10 energiprosent.

Ifølge de nasjonale kostholdsundersøkelsene var kostens innhold av mettede fettsyrer i gjennomsnitt 13 til 14 energiprosent blant 4-, 9- og 13-åringer (Ungkost 3, 2015–16) og 13 energiprosent blant voksne (Norkost 4, 2022–23). I Norkost 4 hadde 14 prosent et inntak av mettede fettsyrer under 10 energiprosent. Flerumettede fettsyrer bidro i gjennomsnitt med rundt 5 energiprosent blant barn og unge og 6 energiprosent blant voksne. 

Sammenlignet med Norkost 3 (2010–11) har energiprosent enumettede fettsyrer økt, mens energiprosent mettede fettsyrer og flerumettede fettsyrer er relativt lik mellom undersøkelsene. 

De største kildene til mettede fettsyrer ifølge matforsyningsstatistikken er melk og meieriprodukter og kjøtt (Tabell 9). Melk og meieriprodukter bidro samlet med 45 prosent i 2023, og kjøtt bidro med 23 prosent (Figur 34). Av meieriproduktene bidro ost med mest mettede fettsyrer. 

Tilsvarende ble sett i Norkost 4, der de viktigste kildene til mettede fettsyrer var melk og meieriprodukter og kjøtt/kjøttprodukter, og av meieriproduktene bidro ost mest. 

Margarin og matoljer var de største kildene til flerumettede fettsyrer, ifølge matforsyningsstatistikken (Tabell 9). Andelen flerumettede fettsyrer fra kjøtt har økt noe siden 2015. Andre matvarer, som kornvarer og nøtter, var også kilder til flerumettede fettsyrer. 

I Norkost 4 var viktigste kildene til flerumettede fettsyrer margarin/olje/dressing, kjøtt/kjøttprodukter og brød. 

Figur 34

Tabell 9. Kilder til mettede, enumettede og flerumettede fettsyrer på engrosnivå

 

 Andel av total mengde (%)

 

Mettede fettsyrer

Enumettede fettsyrer

Flerumettede fettsyrer

 

2015

2022

2023*

2015

2022

2023*

2015

2022

2023*

Melk og meieriprodukter

45

44

45

17

18

19

4

4

4

    melk, yoghurt

9

8

8

4

3

3

1

1

1

    fløte, rømme

11

12

12

4

5

5

1

1

1

    ost

18

17

18

6

7

8

1

2

2

    smør1

7

7

8

3

3

3

1

1

1

Kjøtt og innmat

22

24

23

27

29

29

17

21

21

Fisk

1

1

1

2

2

2

4

4

4

Margarin2

15

12

12

18

17

17

22

17

18

Matolje, annet fett

4

4

4

14

13

13

22

19

19

Andre matvarer3

13

15

15

22

21

20

31

35

33

* Foreløpige tall.
1 Inkluderer ikke smør i smørblandet margarin.
2 Inkluderer smørblandet margarin.
3 Kornvarer, egg, nøtter, kakaoprodukter, annet.
 

Siste faglige endring: 05. desember 2024