Innholdet av kostfiber økte fra 23 til 26 gram per person per dag i perioden 1980–2015, og til 28 gram per person per dag i 2023 (Tabell 7). Dette tilsvarer en økning fra 2,3 til 2,5 gram kostfiber per MJ fra 2015 til 2023, men er fortsatt lavere enn anbefalt nivå på minst 3 gram kostfiber per MJ.
Korn og kornprodukter bidro med 56 prosent av kostfiberet i matforsyningen i 2023, mens grønnsaker/belgfrukter, frukt/bær og poteter bidro med henholdsvis 19, 11 og 6 prosent (Figur 36).
Figur 36
I Norkost 4 (2022–23) var gjennomsnittlig inntak av kostfiber 24 gram per dag (22 gram blant kvinner og 25 gram blant menn). Dette tilsvarer 2,7 gram per MJ (2,9 g/MJ for kvinner og 2,5 g/MJ for menn). Førtiseks prosent hadde et fiberinntak på under 3 g/MJ (38 prosent blant kvinner og 56 prosent blant menn). Kostfiberinntaket var relativt likt i Norkost 3 (2010–11) og Norkost 4.
I Ungkost 3 (2015–16) var gjennomsnittlig daglig kostfiberinntak 15 gram blant 4-åringer og 16 gram blant 9- og 13-åringer. Dette inntaket av kostfiber tilsvarer henholdsvis 2,6 g/MJ, 2,2 g/MJ og 2,1 g/MJ. Anbefalt inntak er på 2–3 g kostfiber/MJ for barn.
Brød og andre kornprodukter og grønnsaker var de største kildene til kostfiber i Norkost 4.