Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Kapittel 3.8Vitaminer og mineraler

Kostens innhold av vitaminer og mineraler blir ikke beregnet i matforsyningsstatistikken, men ifølge de nasjonale kostholdsundersøkelsene inneholder gjennomsnittskostholdet i Norge tilfredsstillende mengder av de fleste vitaminer og mineraler sett i forhold til anbefalt inntak. For noen grupper kan det bli for lite vitamin D, selen, folat, jern, kalsium eller jod i kostholdet.  

I Ungkost 3 (2015–16) var gjennomsnittlig inntak av vitaminer og mineraler (uten bidraget fra kosttilskudd) stort sett i samsvar med anbefalt nivå, med unntak av vitamin D som var lavere enn anbefalt. Når kosttilskudd ble inkludert, var inntaket av vitamin D nærmere anbefalingene. Inntaket av jern var under anbefalt nivå blant 4- og 13-åringer og blant 9-årige jenter. Inntaket av kalsium var under anbefalt nivå blant jenter i 13-årsalderen. De lave inntakene av disse næringsstoffene kan delvis skyldes underrapportering. 

I Norkost 4 (2022–23) var gjennomsnittlig inntak av vitaminer og mineraler blant voksne stort sett i samsvar med anbefalingene (kosttilskudd inkludert). Inntaket av jern og kalsium blant kvinner og inntaket av folat blant kvinner og menn var rett under anbefalt inntak, mens inntaket av selen var lavere enn anbefalt for kvinner og menn. Uten bidrag fra kosttilskudd var særlig inntaket av vitamin D under anbefalt nivå. Inntaket av jod blant kvinner var rett under anbefalt inntak når kosttilskudd ikke var inkludert. 

Siste faglige endring: 05. desember 2024