Fra 2010 til 2023 gikk kostens innhold av energi på engrosnivå ned fra 11,7 til 11 MJ per person per dag, ifølge matforsyningsstatistikken (Figur 30). Innholdet av energi var noe lavere i 2023 enn i 2022.
Figur 30
Endringer i kostens energiinnhold over tid er en følge av endringer i mengden og typen matvarer, men kan også skyldes andre forhold. Forskjeller i grunnlaget for statistikkene og svinn i matvarekjeden vil gi et høyere estimat i matforsyningsstatistikken enn i forbruksundersøkelsene og kostholdsundersøkelsene.
I de nasjonale kostholdsundersøkelsene var daglig energiinntak i gjennomsnitt 5,8 MJ, 7,3 MJ og 8,0 MJ blant henholdsvis 4-, 9- og 13-åringer (Ungkost 3, 2015–16), og blant voksne var daglig energiinntak i gjennomsnitt 8,0 MJ blant kvinner og 10,6 MJ blant menn (Norkost 4, 2022–23). Energiinntaket var relativt likt i Norkost 4 og Norkost 3 (2010–11), men det var noe høyere blant kvinner og noe lavere blant menn i Norkost 4.