Forbruket av smør har stort sett holdt seg mellom 3 og 4 kilo per person per år de siste tjue årene (Figur 22). Fra 2022 til 2023 var det økning i forbruket.
Margarinforbruket har gått mye ned over tid, og gikk også noe ned i 2023 (Figur 22). Forbruket av flytende margarin var ca. 0,4 kilo per person i 2015, 0,6 kilo i 2019 og ca. 0,5 kilo per person i 2022 og 2023.
Figur 22
I kostrådene anbefales det å velge planteoljer med umettet fett og myk margarin laget av disse, fremfor smør, smørblandinger, hard margarin og tropiske oljer som palme- og kokosolje.
I Norkost 4 (2022–23) var gjennomsnittlig daglig inntak av smør/bremykt 6 gram, margarin 4 gram, matolje 4 gram og lettmargarin/brelett 2 gram. Sammenlignet med Norkost 3 (2010–11) har samlet inntak av spisefett ikke endret seg, men inntaket av margarin har gått ned og smør/bremykt og matolje har gått noe opp.
Smør og margarin blir både brukt på brødskivene og i matlaging. Smørblandet margarin (Bremykt o.l.) var hyppigst brukt på brødskiven, ifølge Norske Spisefakta (Figur 23). I matlaging brukte 18 prosent meierismør minst 3 ganger i uken i 2023, mens 15 prosent brukte margarin (Melange o.l.).
Figur 23
Andelen som bruker olivenolje og rapsolje én eller flere ganger i uken har økt mye over tid (Figur 24). Andelen som bruker soyaolje begynte å gå ned fra 2001, men har økt igjen de siste årene. Bruken av flytende margarin har økt siden 2013. Bruken av oliven- og rapsolje har økt betydelig både blant de med kort og lang utdanning, men brukshyppigheten er størst hos de med lang utdanning.
Figur 24