Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Kapittel 2.7Melk og meieriprodukter

Det samlede forbruket av melk (helmelk, lettmelk og skummet melk) har gått betydelig ned over tid, og gikk ytterligere noe ned i 2023 (Figur 20). Det har vært en betydelig overgang fra fete til magre melketyper siden 1980-årene, men i de senere år har nedgangen vært størst for de magre melketypene, mens forbruket av helmelk har holdt seg stabilt på et lavt nivå. 

Forbruket av yoghurt har økt med 18 prosent siden 2013. Forbruket har holdt seg på 10 til 11 kilo per person per år i senere år. Det gikk noe opp fra 2022 til 2023. 

Figur 20

*Melk totalt inkluderer ikke yoghurt, men i perioden før 1999 inkluderes yoghurt omregnet til melk.

Forbruket av ost er omtrent doblet siden 1970-årene (Figur 21). Det har de siste ti årene økt fra 18 til 20 kilo per person, og økte med 5 prosent i 2023. Forbruket av fløte, inkludert rømme har holdt seg mellom 7 og 8 kilo per person de siste tjue årene. Forbruket gikk noe ned i 2023. 

De siste ti årene har forbruket av egg ligget på rundt 13 kilo per person per år (Figur 21). 

Figur 21

KostrådHa et daglig inntak av melk og meieriprodukter. Velg produkter med mindre fett

I Helsedirektoratets kostråd er det anbefalt å drikke eller spise tre porsjoner melk eller meieriprodukter hver dag. Det anbefales å velge varianter med mindre fett. Tre porsjoner tilsvarer omtrent 5 dl melk eller meieriprodukter. For å bidra til å dekke behovet for jod bør to av porsjonene være melk, syrnet melk eller yoghurt. 

Anbefalt mengde3 porsjoner melk og meieriprodukter daglig
Status18 prosent spiser i tråd med kostrådet (Norkost 4)
   

I Norkost 4 (2022–23) var gjennomsnittlig inntak av melk og yoghurt ca. 2,1 dl per dag (1,7 dl blant kvinner og ca. 2,6 dl blant menn). Gjennomsnittlig inntak av ost var 48 gram per dag, mesteparten var hvitost og 25 prosent av denne var med mindre fett. Atten prosent (14 prosent av kvinner og 23 prosent av menn) oppfylte kostrådet om tre porsjoner melk eller meieriprodukter med mindre fett per dag, hvorav to porsjoner bør være melk eller yoghurt.  

Sammenlignet med Norkost 3 (2010–11) har samlet inntak av melk gått ned med ca. 30 prosent. Inntaket av helmelk og lettmelk (0,5 prosent fett) har holdt seg stabilt, lettmelk (1 prosent fett) og skummet melk har gått ned, mens inntaket av hvitost har økt. 

Siste faglige endring: 05. desember 2024