Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Kapittel 2.2Grønnsaker, frukt og bær

Over tid har engrosforbruket av grønnsaker, frukt og bær økt betydelig, men ikke de senere årene (Figur 5). Forbruket av frukt og bær var på sitt høyeste nivå med 94 kilo per person i 2008, men har siden gått ned til 78 kilo ifølge foreløpige tall for 2023. Forbruket av grønnsaker var på sitt høyeste nivå med 82 kilo per person i 2020, men har siden gått ned til 72 kilo ifølge foreløpige tall for 2023. De siste 10 årene er forbruket av frukt og bær redusert med 15 prosent og forbruket av grønnsaker redusert med 5 prosent. 

Figur 5

Merk at fra 1999 ble anslaget for produksjon av frukt og bær i villahager og for skogsbær tatt ut av engrostallene. Dette førte til brudd i tallserien, og betydelig lavere tall enn årene før. Tall for engrosforbruk av grønnsaker, frukt og bær i 2022 og 2023 er foreløpige tall. 

Gulrot, løk, tomat og salat er grønnsakslagene med høyest forbruk de siste ti årene. Bananer, ulike typer sitrusfrukter og epler er fruktslagene med høyest forbruk. 

KostrådFrukt, bær eller grønnsaker bør være en del av alle måltider

Anbefalt mengdeMinst 500 gram og helst 800 gram frukt, bær eller grønnsaker daglig
StatusGjennomsnitt 299 gram per dag, 14 prosent spiser minst 500 gram daglig (Norkost 4)

I Helsedirektoratets kostråd er det anbefalt å spise minst fem og helst åtte porsjoner frukt, bær eller grønnsaker hver dag. Én porsjon er 100 gram, som tilsvarer omtrent én frukt eller en håndfull frukt, bær eller grønnsaker. Inntil et halvt glass juice (1 dl) kan inngå som én porsjon. 

I Norkost 4 (2022–23) var gjennomsnittlig samlet inntak av frukt, bær og grønnsaker (inkludert maks. 100 gram juice) 299 gram per dag; 311 gram blant kvinner og 284 gram blant menn. Fjorten prosent (17 prosent av kvinner og 12 prosent av menn) hadde et inntak på minst 500 gram per dag. Kun 2 prosent hadde et daglig inntak på 800 gram eller mer. De med høyere utdanning hadde et høyere inntak av frukt, bær og grønnsaker enn de uten høyere utdanning. 

I Norkost 3 (2010–11) spiste rundt 20 prosent i tråd med kostrådet. Sammenlignet med Norkost 3 har inntaket av frukt og bær gått ned i Norkost 4, mens det har vært en liten økning i inntaket av grønnsaker.  

I Ungkost 3 (2015–16) var samlet gjennomsnittlig daglig inntak av frukt, bær og grønnsaker (inkludert maks. 100 gram juice) 230 gram blant 4-åringer og i underkant av 200 gram blant 9- og 13-åringer. 

Andelen som spiser frukt og bær minst én gang om dagen økte fra 2005 til 2009, men har siden gått ned, ifølge Norske Spisefakta (Figur 6). Andelen som spiser grønnsaker minst én gang om dagen økte i perioden 2005–2019, men gikk ned i 2023. I hele perioden var andelen som daglig spiste frukt og bær eller grønnsaker høyere blant de med lang enn kort utdanning (Figur 7) og høyere blant kvinner enn menn. 

Figur 6

Figur 7

 

 

 

Siste faglige endring: 05. desember 2024