Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Kapittel 3.10Kilder til næringsstoffer

Matvarenes betydning som kilder til næringsstoffer er vist i tabell 59-62. De viktigste kildene til energi var matvaregruppene brød/knekkebrød, kjøtt/kjøttprodukter og andre kornprodukter. De viktigste kildene til protein var kjøtt/kjøttprodukter, brød/knekkebrød og ost. Matvaregruppene smør/margarin/olje/dressing, kjøtt/kjøttprodukter og ost var de største kildene til både totalfett, mettet fett og enumettet fett, mens smør/margarin/olje/dressing, kjøtt/kjøttprodukter og brød/knekkebrød var de største kildene til flerumettet fett.

Brød/knekkebrød og andre kornprodukter var de største kildene til karbohydrat, mens sukker/søtsaker, saft/brus med sukker og kaker var de viktigste kildene til både tilsatt og fritt sukker. Brød/knekkebrød, andre kornprodukter og grønnsaker var de største kildene til fiber.

De viktigste kildene til salt var kjøtt/kjøttprodukter, brød og saltholdige kryddere.

De viktigste kildene til vitamin D unntatt kosttilskudd var fisk/fiskeprodukter, smør/margarin/olje/dressing og egg mens de viktigste kildene til folat var brød/knekkebrød og grønnsaker. De viktigste kildene til jern var brød/knekkebrød, kjøtt/kjøttprodukter, andre kornprodukter og grønnsaker. Ost og melk/yoghurt var de klart største kildene til kalsium, mens fisk/fiskeprodukter, kjøtt/kjøttprodukter og egg var de største kildene til selen.

Siste faglige endring: 01. november 2024