Deltagernes inntak av de ulike matvaregruppene totalt og fordelt på kjønn er presentert i tabell 25. En detaljert beskrivelse av hva som inngår i de ulike matvaregruppene er vist i vedlegg 7. Vedlegg 11 viser inntak av mer detaljerte matvaregrupper totalt og fordelt på kjønn.
3.8.1 Kjønn
Flere forskjeller i inntak av matvaregrupper ble sett mellom kjønnene. Menn hadde et høyere inntak av brød/knekkebrød, poteter, kjøtt/kjøttprodukter, særlig rødt kjøtt, fiskeprodukter, melk/yoghurt, majones/dressing, kaffe og øl enn kvinner (tabell 25). Kvinner på sin side hadde et høyere inntak av frukt/bær, samlet inntak av frukt, bær og grønnsaker, te, plantedrikker og drikkevann enn menn.
3.8.2 Alder
Tabell 26-27 viser inntaket av matvaregrupper delt inn etter aldersgruppe. Inntaket av flere av matvaregruppene varierte i henhold til deltagernes alder hos både menn og kvinner. Generelt var inntaket av ris/pasta, hvitt kjøtt, saft/brus (både med og uten sukker) og drikkevann høyere i de yngre aldersgruppene, mens inntaket av poteter, frukt/bær (kun hos menn), fisk/fiskeprodukter, skummet melk, kaffe, te og vin var høyere hos de eldre deltagerne.
3.8.3 Landsdeler
Tabell 28-29 viser inntaket av matvaregrupper delt inn etter hvilken landsdel deltagerne var bosatt i. Det var generelt små forskjeller i inntak av matvaregrupper i henhold til hvilken landsdel deltagerne bodde i, men det samlede inntaket av frukt, bær og grønnsaker var høyest i Oslo og tidligere Viken og lavest i Nord-Norge, særlig blant menn.
3.8.4 Sammensetning av husholdningen
Tabell 30-31 viser inntaket av matvaregrupper i henhold til hvem deltageren delte husholdning med. Det var ingen store forskjeller i inntak mellom de tre gruppene, men blant menn, hadde gruppen med barn under 18 år i husholdningen et høyere inntak av kaffe enn de andre gruppene.
2.8.5 Utdanningsnivå
Tabell 32-33 viser inntaket av matvaregrupper i henhold til deltagernes utdanningsnivå. Både menn og kvinner med minst to års utdanning på universitet/høyskole hadde et høyere samlet inntak av frukt, bær og grønnsaker, nøtter/frø, kaffe, plantedrikker, vann og vin enn menn og kvinner uten høyere utdanning.
I tillegg hadde menn med utdanning på universitet/høyskole et lavere inntak av saft og brus med sukker enn menn uten høyere utdanning, mens kvinner med utdanning på universitet/høyskole et høyere inntak av grønnsaker, ost og te enn kvinner uten høyere utdanning.
3.8.6 Vektleggelse av et sunt kosthold
Tabell 34-35 viser inntaket av matvaregrupper i henhold til hvor stor vekt deltagerne oppga at de la på å ha et sunt kosthold. Både menn og kvinner som oppga å legge stor eller svært stor vekt på å ha et sunt kosthold hadde et høyere inntak av grønnsaker, frukt/bær, samlet inntak av frukt, bær og grønnsaker, nøtter/frø og vann og et lavere inntak av saft/brus med sukker enn deltagere som svarte at de ikke var så opptatt av et sunt kosthold. Blant menn var også inntaket av snacks lavere og inntaket av matolje og te høyere blant de som var mest opptatt av et sunt kosthold. Blant kvinner var i tillegg inntaket av egg og kaffe høyere hos de som var mest opptatt av sunt kosthold, mens inntaket av kunstig søtet saft/brus var høyere hos de som var mindre opptatt av et sunt kosthold.