Tabell 36 og 38 viser inntak av energi og næringsstoffer inkludert bidraget fra kosttilskudd. Inntak av energi og næringsstoffer uten bidraget fra kosttilskudd vises i vedlegg 10.
3.9.1 Kjønn
Det gjennomsnittlige inntaket av energi var 10,6 MJ/d for menn og 8,0 MJ/d for kvinner (tabell 36). Andelen energi fra energigivende næringsstoffer var relativt lik for menn og kvinner med 18 % fra protein, henholdsvis 37 og 38 % fra fett og 40 og 41 % fra karbohydrat (tabell 38). Tilsatt sukker bidro med 7 % av energien og fritt sukker med 9 % i begge grupper. Alkohol bidro med 2,6 energiprosent hos menn og 2,0 energiprosent hos kvinner. For både menn og kvinner utgjorde mettede fettsyrer 13 % av energien, henholdsvis 15 % og 14 % % kom fra enumettede fettsyrer og 6 % kom fra flerumettede fettsyrer. Selv om inntaket av fiber i g/dag var noe høyere blant menn enn blant kvinner, var inntaket per MJ høyere blant kvinner enn blant menn. Fullkornsinntaket var også høyere for menn (64 g/dag) enn for kvinner (50 g/dag). Sammenlignet med næringsstoffanbefalingene var inntaket av protein, fett, fiber og fritt sukker innenfor anbefalingen, mens inntaket av mettet fett var for høyt og inntaket av karbohydrat og fullkorn for lavt.
Inkludert bidraget fra kosttilskudd, var inntaket høyere blant menn enn blant kvinner for mange av vitaminene og mineralene. For vitamin D, tiamin, vitamin B6, folat, vitamin C og jern var det imidlertid kun mindre forskjeller i inntak mellom kjønnene. Inntaket av vitaminer og mineraler var stort sett i tråd med anbefalingene med unntak av et høyere enn anbefalt inntak av natrium (og dermed salt) hos både menn og kvinner. Inntaket av folat, jern (kun kvinner) og kalsium (kun kvinner) var rett under anbefalt inntak, men over gjennomsnittlig behov. For selen, var inntaket hos både menn og kvinner på rundt 2/3 av anbefalt inntak og også rett under gjennomsnittlig behov.
Gjennomsnittlig inntak av vitamin D var godt innenfor anbefalingene på grunn av utstrakt bruk av kosttilskudd (50 % av deltagerne tok et kosttilskudd som inneholdt vitamin D) (tabell 36 og 37). Tjuefem deltagere tok tilskudd av vitamin D med mer enn 100 µg vitamin D en eller begge registreringsdager. Femten deltagere hadde et gjennomsnittlig inntak av vitamin D fra kost og kosttilskudd på over 100 µg/dag (tilsvarende øvre tolerabelt inntaksnivå). Gjennomsnittlig inntak av vitamin D hos deltagere som ikke tok kosttilskudd på noen av registreringsdagene var 6 µg/dag hos menn og 4 µg/dag hos kvinner, det vil si under både anbefalt inntak og gjennomsnittlig behov.
Tabell 37 viser inntaket av vitamin D totalt, fra vitamin D-berikede matvarer (matvarer som er tilsatt vitamin D), samt fra kosttilskudd. For menn og kvinner kom henholdsvis 3 µg/dag og 2 µg/dag vitamin D fra vitamin D-berikede matvarer.
Også for inntak av vitamin B12 var det svært stor spredning i inntaket, og det gjennomsnittlige inntaket var på 22 µg/dag, tilsvarende 5,5 ganger anbefalt inntak. Dette skyldtes særlig inntak av høye doser fra kosttilskudd hos enkelte av deltagerne, 22 % av deltagere tok et vitamin B12-holdig kosttilskudd en eller begge registreringsdager. Gjennomsnittlig inntak av vitamin B12 hos deltagere som ikke tok kosttilskudd med vitamin B12 på noen av registreringsdagene var 8 µg/dag hos menn og 5 µg/dag hos kvinner.
Når man ser bort fra bidraget fra kosttilskudd (vedlegg 10), var inntaket av alle beregnede næringsstoffer med unntak av vitamin C, lavere hos kvinner enn hos menn. Uten bidraget fra kosttilskudd var inntaket av vitamin D, folat og selen lavere enn anbefalt for både menn og kvinner. Menn hadde i tillegg et noe lavere enn anbefalt inntak av vitamin C, mens kvinner hadde et lavere enn anbefalt inntak av vitamin A, kalsium, kalium og jern. Inntaket av jod hos kvinner var også rett under anbefalingen når kosttilskudd ikke var inkludert i beregningene. For vitamin D og selen for begge kjønn og folat for kvinner var inntaket også rett under gjennomsnittlig behov (gjennomsnittlig behov angitt i tabell 63 og 65 og i vedlegg 10).
3.9.2 Alder
Inntaket i gram per dag av de energigivende næringsstoffene protein, fett og karbohydrat, avtok med stigende alder (tabell 39-42), og følgelig gikk også det totale energiinntaket ned i de eldste aldersgruppene. Andelen energi som kom fra de ulike energigivende næringsstoffer var imidlertid relativt lik uavhengig av aldersgruppe, men energiprosenten fra alkohol var høyere hos de eldre deltagerne blant både menn og kvinner. Inntaket av fiber (g/MJ) og vitamin D var lavere blant de yngste deltagerne hos både menn og kvinner.
3.9.3 Landsdeler
Tabell 43-46 viser inntaket av energi og næringsstoffer delt inn etter hvilken landsdel deltagerne var bosatt i. Det var generelt små forskjeller i inntak av næringsstoffer i henhold til hvilken landsdel deltagerne bodde i.
3.9.4 Sammensetning av husholdningen
Tabell 47-50 viser inntaket av energi og næringsstoffer i henhold til hvem deltageren delte husholdning med. Ingen store forskjeller i inntak av næringsstoffer ble sett i forhold til husholdningens sammensetning, men det var en tendens til at inntaket av fullkorn og fiber (g/MJ) var noe lavere blant menn som bodde alene enn blant andre menn.
3.9.5 Utdanningsnivå
Inntak av energi og næringsstoffer blant menn og kvinner gruppert etter utdanningsnivå er presentert i tabell 51-54. Energiinntaket var noe høyere i gruppen med universitets- eller høyskoleutdanning hos kvinner, men ikke hos menn. Andelen energi som kom fra de ulike energigivende næringsstoffene var relativt lik uavhengig av utdanningsnivå for både menn og kvinner. Inntaket av fiber (g/dag) og alkohol (g/dag og energiprosent) var imidlertid noe høyere i gruppen som hadde universitet- eller høyskoleutdanning hos begge kjønn. Blant menn var både andelen energi fra tilsatt sukker og fritt sukker noe høyere i gruppen uten universitets- eller høyskoleutdanning, dette ble ikke sett hos kvinner.
3.9.6 Vektleggelse av et sunt kosthold
Tabell 55-58 viser inntaket av energi og næringsstoffer i henhold til hvor stor vekt deltagerne oppga at de la på å ha et sunt kosthold. Det var en rekke forskjeller i kostholdet blant både menn og kvinner i henhold til hvor stor vekt de oppga å legge på å ha et sunt kosthold. Deltagere som rapporterte å legge stor eller svært stor vekt på et sunt kosthold hadde et lavere inntak av både tilsatt og fritt sukker (både som g/dag og som energiprosenter) og et høyere inntak av fiber (både som g/dag og som g/MJ) og fullkorn sammenlignet med deltagere som oppga liten eller middels interesse for et sunt kosthold. Også inntaket av protein (både som g/dag og som energiprosent) var høyere hos gruppen som la stor eller svært stor vekt på et sunt kosthold.
Inntaket av flere vitaminer og mineraler var høyere i gruppen med høy vektleggelse av sunt kosthold, men ingen forskjeller ble sett for mettet fett eller salt.