Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Sammendrag

Norkost 4 er en landsrepresentativ kostholdsundersøkelse blant personer i alderen 18-80 år som er bosatt i Norge. Kostholdet ble kartlagt i et utvalg på 915 menn og 1049 kvinner (40 % deltagelse) i perioden fra august 2022 til oktober 2023. Deltagerne gjennomførte to 24-timers kostintervjuer der de ble spurt om inntaket av mat og drikke den foregående dagen. De svarte deretter på et spørreskjema om hvor ofte de spiste ulike typer mat. Undersøkelsen ble gjennomført av Avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo i samarbeid med FHI og Helsedirektoratet.

Gjennomsnittlig inntak av energi var 10,6 MJ/dag for menn og 8,0 MJ /dag for kvinner. I gjennomsnitt fikk deltagerne 18 % av energien fra protein, 38 % fra fett og 40 % fra karbohydrat. Tilsatt sukker bidro med 7 % av energien og fritt sukker med 9 % av energien. Fiber og alkohol bidro med rundt 2 % av energien hver. Tretten prosent av energien kom fra mettet fett, 15 % kom fra enumettet fett og 6 % av energien kom fra flerumettet fett. Sammenlignet med anbefalingene, var inntaket av mettet fett for høyt og inntaket av karbohydrat for lavt.

Gjennomsnittlig inntak av vitaminer og mineraler var stort sett i tråd med anbefalt inntak når kosttilskudd var inkludert i beregningene. Inntaket av folat og kalsium (kun kvinner) var imidlertid rett under anbefalt inntak, mens inntaket av selen var lavere enn anbefalt. Uten bidraget fra kosttilskudd var inntaket av vitamin D, folat, og selen under anbefalt inntak hos begge kjønn. I tillegg hadde menn et lavere enn anbefalt inntak av vitamin C, mens kvinner hadde et lavere enn anbefalt inntak av vitamin A, kalsium, jern, kalium og jod.

Det gjennomsnittlige inntaket av frukt, bær og grønnsaker (inkludert maksimalt 100 g juice/smoothie) var på rundt 300 g, tilsvarende tre porsjoner, altså under de anbefalte fem til åtte porsjonene. Inntaket av fisk generelt og fet fisk var under anbefalt inntak, mens inntaket av rødt og bearbeidet kjøtt var høyere enn den anbefalte øvre grensen for inntak.

Sammenlignet med resultatene fra forrige Norkost-undersøkelse som ble gjennomført i 2010/11, var inntaket av fett noe høyere og inntaket av karbohydrat tilsvarende lavere. Inntaket av mettet fett har holdt seg relativt stabilt til tross for det økte fettinntaket. På matvaregruppenivå har inntaket av brød, frukt/bær, poteter, fisk/fiskeprodukter og melk gått ned mens inntaket av grønnsaker, ost, sukker/søtsaker og sukkerfri saft/brus har gått opp.

Siste faglige endring: 01. november 2024