Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Referanser

1.  World Health Organization. Healthy diet 2020 https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/healthy-diet

2.  World Health Organization. Noncommunicable diseases 2023 https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/noncommunicable-diseases#:~:text=Cardiovascular%20diseases%20account%20for%20most,disease%20deaths%20caused%20by%20diabetes

3.  Folkehelseinstituttet. Indikatorer for ikke-smittsomme sykdommer knyttet til den nasjonale og globale NCD-strategien 2017 https://www.fhi.no/is/ncd/?term=

4.  Helsedirektoratet. Kostråd og næringsstoffer - Referanseverdier for energi og næringsstoffer. Referanseverdier for energi og næringsstoffer 2023

5.  Helsedirektoratet. Kostråd og næringsstoffer - Kostrådene. https://www.helsedirektoratet.no/faglige-rad/kostradene-og-naeringsstoffer/kostrad-for-befolkningen 2024.

6.  Nordic Council of Ministers. Nordic Nutrition Recommendations 2023. https://pub.norden.org/nord2023-003/contents.html 2023

7.  Statens Ernæringsråd. Norkost 1993-1994 – Landsomfattende kostholdsundersøkelse blant menn og kvinner i alderen 16-79 år. https://www.nb.no/items/3dc6f1445ac7ce077804f0fded1213dc?page=11&searchText=norkost 1997

8.  Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet. Norkost 1997 Landsomfattende kostholdsundersøkelse blant menn og kvinner i alderen 16-79 år. https://www.researchgate.net/publication/301613547_NORKOST_1997_Landsomfattende_kostholdsundersokelse_blant_menn_og_kvinner_i_alderen_16-79_ar_National_dietary_survey_among_men_and_women_aged_16-79_years#fullTextFileContent 1999

9.  Totland TH, Melnæs BK, Lundberg-Hallén N, Helland-Kigen KM, Lund-Blix NA, Myhre JB, et al. Norkost 3 - En landsomfattende kostholdsundersøkelse blant menn og kvinner i Norge i alderen 18-70 år, 2010-11. Norkost 3 – en landsomfattende kostholdsundersøkelse blant menn og kvinner i Norge i alderen-18-70 år 2010-11 2012

11.  Brussaard JH, Lowik MR, Steingrimsdottir L, Moller A, Kearney J, De Henauw S, Becker W. A European food consumption survey method--conclusions and recommendations. European journal of clinical nutrition. 2002;56 Suppl 2:S89-94.

10.  Black AE. The sensitivity and specificity of the Goldberg cut-off for EI:BMR for identifying diet reports of poor validity. European Journal of Clinical Nutrition. 2000;54: 395-404.

12.  Helsedirektoratet. Fysisk aktivitet i forebygging og behandling 2019 Voksne og eldre – generelle råd

13.  Helsedirektoratet. Utviklingen i norsk kosthold 2023. Utviklingen i norsk kosthold 2023 2023.

Siste faglige endring: 01. november 2024