Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

3.1. Strukturert, tidsavgrenset og tilpasset tilbud

Frisklivs­sentralens brukere får strukturert og tilpasset oppfølging med individuell og gruppe­rettet veiledning, informasjon og aktiviteter. Tilbudet tilrettelegges med hensyn til den enkel­tes diagnoser og helseutfordringer. Tilbudet skal være tidsavgrenset og bør gis for 12 uker av gangen. Oppfølgingstilbudet utgjør basistilbudet ved frisklivs­sentralen. Tilbudet omfatter individuell veiledning og gruppebaserte tilbud for støtte til fysisk aktivitet, kosthold, tobakk, søvn, psykiske helse, samt veiledning ved risikofylt alkoholbruk.

Tilbudet starter og avsluttes med en helsesamtale. Ved behov kan det gjennomføres flere helse­samtaler i oppfølgingsperioden. Plan for oppfølging lages av bruker og veileder i felles­skap og tar utgangspunkt i brukerens mål og funksjonsnivå. Å sette konkrete mål er viktig for å oppnå endring. Brukeren eier endringsprosessen. Veileder er en samarbeidspartner og støtte underveis (15). Videre mål og plan vurderes etter 12 uker, og ved behov gis det tilbud om ytterligere oppfølging. Underveis skal brukeren få informasjon om, og gjerne mulighet til å prøve ut, aktuelle lokale tilbud. Målet er at brukeren styrker sin helsekompetanse og lærer verktøy og metoder som setter dem i stand til å opprettholde endringer og mestre hverdagen med helseutfordringer (2;16).

Tilbudet er for personer som har økt risiko for, er i ferd med å utvikle, eller allerede har utvik­let sykdom. Det er for eksempel egnet ved sammensatte og langvarige helseutfordringer, ved risiko for frafall fra skole eller arbeidsliv og som en del av et behandlings- og rehabili­te­rings­forløp. Tilbudet kan tilpasses ulike alders- og målgrupper, og skal være utformet slik at bruke­ren kan delta uavhengig av helse­utford­ringer og diagnoser. Tilbudet tilpasses individuelt gjennom råd og veiledning.

Kunnskapsformidling bør integreres i individuell veiledning og gruppeaktiviteter. I tillegg anbefales det å ha temabaserte samlinger med mulighet for samtaler om endring, motivasjon, levevaner og mestring av helseutfordringer. Innholdet bør veksle mellom formidling av fakta­kunnskap, dialog, erfaringsutveksling og praktiske oppgaver. Frisklivs­sentralen bør gjennom samarbeid med spesialisthelsetjenesten ha tilgang på veiledning (17).

Frisklivs­sentralen bør formidle og følge opp bruk av gratis informasjons- og selvhjelpsmateriell som dagbøker, apper eller internettbaserte programmer.

Figur som viser flyten i et strukturert oppfølgingstilbud ved frisklivssentralen.
Figur 3.1: Det strukturerte oppfølgingstilbudet ved frisklivssentralen. Ved behov kan det gjennomføres flere helsesamtaler i løpet av oppfølgingsperioden.

Siste faglige endring: 28. februar 2022