Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

3.10. Diagnosespesifikke tilbud

Frisklivs­sentralens tilbud skal være generelt og diagnoseuavhengig. Frisklivs­sentralen kan tilby gruppe­basert, diagnosespesifikk informasjon og veiledning knyttet til levevaner og endring, og mestring av helseutfordringer. Det kan bidra til at brukere med langvarige helseplager og syk­dom kan leve bedre med sine helseutfordringer. Frisklivs­sentralen kan tilby diagnosespesi­fikke gruppetilbud i egen regi eller i samarbeid med andre. Slike tilbud skal ikke erstatte, men være et supplement til basistilbudet og øvrige tilbud beskrevet i kapitlene:

Eventuelle diagnosespesifikke tilbud må være tilrettelagt og ledet av kompetent personell, med kunn­skap om sammenhengen mellom ulike sykdommer og fysisk aktivitet, kosthold, tobakk og alkohol og gjeldende anbefalinger for dette. Aktuelle samarbeidspartnere er blant annet spesialisthelsetje­nes­ten, diabetessykepleier, kreftkoordinator i kommunen og pasient­organisasjoner. Spesialisthelsetjenesten har veiledningsansvar og kommunen bør søke veiled­ning ved behov. Det bør være samarbeid om kompetanseutveksling. Frisklivs­sentralen skal ikke drive indivi­duell, diagnosespesifikk medisinsk behandling, men deltagelse i frisklivs­sentralens tilbud kan være en del av behandlingen/rehabiliteringen (115).

Veileder for rehabilitering, habilitering, individuell plan og koordinator beskriver mål og anbe­falinger for kommunale lærings- og mestringstilbud. Se også 5.6.3.2 «Habiliterings- og rehabiliteringstjenesten og koordinerende enhet» og 5.6.3.3 «Kommunale lærings- og mestringstilbud» i kapittel «Oversikt og samarbeid» og mestring.no.

Siste faglige endring: 28. februar 2022