Frisklivssentralens tilbud skal være generelt og diagnoseuavhengig. Frisklivssentralen kan tilby gruppebasert, diagnosespesifikk informasjon og veiledning knyttet til levevaner og endring, og mestring av helseutfordringer. Det kan bidra til at brukere med langvarige helseplager og sykdom kan leve bedre med sine helseutfordringer. Frisklivssentralen kan tilby diagnosespesifikke gruppetilbud i egen regi eller i samarbeid med andre. Slike tilbud skal ikke erstatte, men være et supplement til basistilbudet og øvrige tilbud beskrevet i kapitlene:
- 3.6 Basistilbudet ved frisklivssentralen
- 3.7 Andre aktuelle tilbud ved frisklivssentralen
- 3.8 Oppfølging ved bruk av digitale verktøy
Eventuelle diagnosespesifikke tilbud må være tilrettelagt og ledet av kompetent personell, med kunnskap om sammenhengen mellom ulike sykdommer og fysisk aktivitet, kosthold, tobakk og alkohol og gjeldende anbefalinger for dette. Aktuelle samarbeidspartnere er blant annet spesialisthelsetjenesten, diabetessykepleier, kreftkoordinator i kommunen og pasientorganisasjoner. Spesialisthelsetjenesten har veiledningsansvar og kommunen bør søke veiledning ved behov. Det bør være samarbeid om kompetanseutveksling. Frisklivssentralen skal ikke drive individuell, diagnosespesifikk medisinsk behandling, men deltagelse i frisklivssentralens tilbud kan være en del av behandlingen/rehabiliteringen (115).
Veileder for rehabilitering, habilitering, individuell plan og koordinator beskriver mål og anbefalinger for kommunale lærings- og mestringstilbud. Se også 5.6.3.2 «Habiliterings- og rehabiliteringstjenesten og koordinerende enhet» og 5.6.3.3 «Kommunale lærings- og mestringstilbud» i kapittel «Oversikt og samarbeid» og mestring.no.