Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

3.3. Helsesamtalen

Helsesamtalen er en personsentrert samtale om levevaner, helse og mestring som bygger på prinsipper fra motiverende intervju (MI) og annen kunnskapsbasert metodikk (19). (Se kapittelet «Å snakke om endring»). Hensikten er å hjelpe den enkelte bruker til å beskrive egne grunner til å endre levevaner, mestre helseutfordringer, sette realistiske mål og reflektere over egen situasjon og erfaringer underveis i endringsprosessen.

I møte med brukere som skal endre levevaner er det viktig å kartlegge den enkeltes situasjon. Oppmerksomheten bør rettes mot brukerens ressurser og hva som fremmer god helse og mestring (13).

I helsesamtalen ved oppstart lager bruker og veileder i samarbeid mål og plan for tidsavgren­set opp­følging for 12 uker av gangen. Ved oppstart, underveis og etter 12 uker er motivasjon, barrierer og muligheter for endring og mestring, grad av måloppnåelse, behov og plan for oppfølging og opprett­holdelse av nye vaner viktige temaer.

Helsedirektoratet har utviklet egne skjemaer for kartlegging og dokumentasjon (20). Disse er tilgjengelig på temasidene om frisklivssentraler.

Siste faglige endring: 28. februar 2022