Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

3.5. Å snakke om endring

Kompetanse i å snakke om endring er grunnleggende i arbeidet ved frisklivs­sentralen. Sam­taler om endring krever en tilstedeværende, åpen og lyttende holdning fra veileder. Å bli tatt på alvor og akseptert for de vanene man har, og i tillegg oppleve å få sosial støtte, er avgjø­rende for en god dialog og endringsprosess.

Motiverende intervju og andre metodiske tilnærminger

Motiverende intervju (MI) er en målrettet, empatisk og personsentrert samtalemetode. Metoden kan benyttes i samtaler om endring, individuelt og i grupper, uavhengig av tema. Målet er å øke brukerens bevissthet om egen situasjon og motivasjon for å endre atferd. Veileder styrer samtalen ved å stille spørs­mål som utforsker og styrker personens ønske om endring. Empati og respekt for personens selv­bestemmelse og egne valg er sentrale verdier. Endring skal skje på brukerens vilkår. Metoden har vist seg å ha god effekt i arbeidet med å endre levevaner, og som mer effektiv enn tradisjonell rådgivning (28–30). Mer informasjon om MI finnes på Helsedirektoratets temasider.

MI-Analyse er et nasjonalt veiledningssenter ved Kompetansesenter rus, region vest Bergen, Stiftelsen Bergensklinikkene. De tilbyr feedback og veiledning til fagpersoner som ønsker å få vurdert hvor godt de anvender metoden. Det finnes syv regionale kompetansesenter for rus (korus.no) som tilbyr opplæring, veiledning og vedlikehold i motiverende samtale.

Det finnes flere kunnskapsbaserte metodiske tilnærminger til det å snakke om endring. For eksempel kan bruk av elementer og teknikker fra kognitiv atferdsterapi, som retter seg mot problemløsning og innsikt i sammenhengen mellom tenkning, handlinger og følelser, være effektivt (31). Tilnærmingene kan brukes i kombinasjon med MI (*). Se også kapittelet «Etablering og organisering», nettsiden om tilbud ved frisklivssentraler og kognitiv.no.

(*)  For de som ønsker å lære mer om bruk av MI i kombinasjon med kognitiv tilnærming, kan boken Motiverende intervju. Samtaler om endring fra 2013 av Barth, Børtveit og Prescott, anbefales (32).

Siste faglige endring: 28. februar 2022