Kommunene er ifølge helse- og omsorgstjenesteloven pålagt å tilby helsefremmende og forebyggende tjenester til befolkningen. Frisklivssentralen er en anbefalt måte å organisere slike helsetjenester på og en del av kommunens samlede helse- og omsorgstjenester. Denne veilederen beskriver anbefalinger for hvordan en frisklivssentral bør etableres og driftes. Ved å fremme helse og forebygge sykdom skapes livskvalitet, god helse og gode liv. Frisklivssentralenes tilbud er viktig for den enkelte bruker, så vel som for kommunen og storsamfunnet for øvrig. Samtidig er å fremme helse og forebygge sykdom god samfunnsøkonomi.
Norge er et langstrakt land med over 350 helt forskjellige kommuner. Det betyr at frisklivssentralene varierer både i størrelse og tilbud. Felles for frisklivssentralene er at de er en helsetjeneste med spesiell kompetanse på å gi støtte til å endre levevaner og mestre livet med helseutfordringer som samarbeider bredt med andre aktører både i og utenfor helsesektoren. Virksomheten er tuftet på kunnskapsbasert praksis og brukermedvirkning. Det bidrar til at det blir en innovativ helsetjeneste.
I frisklivssentralenes tilbud rettes oppmerksomheten mot den enkeltes ressurser og det legges vekt på å være motiverende, støttende og inkluderende. Gruppetilbud gir mulighet for fellesskap og nettverksbygging. Ukentlig leser vi oppslag i lokale medier om hvordan frisklivssentralene bidrar til at brukerne klarer å gjøre endringer og mestre sine helseutfordringer.
Dette er meningsfylt og viktig arbeid!
Veilederen er oppdatert på bakgrunn av utvikling av helsetjenesten, samfunnet og politikken, forskning, nye eller reviderte faglige anbefalinger, lover og stortingsmeldinger. Psykisk helse, livskvalitet, brukermedvirkning og samhandling blir viet større plass enn før. Vi vil rette en stor takk til brukere, frisklivssentraler, beslutningstakere i kommunen, Statsforvalter, fylkeskommuner, helsepersonell i alle deler av helsetjenesten, frivillige og private organisasjoner som har bidratt med nyttige innspill.
Vi håper denne veilederen vil inspirere kommuner som allerede har frisklivssentraler til å videreutvikle sitt arbeid, og at kommuner som ennå ikke har etablert frisklivssentraler, finner inspirasjon til å gjøre det.
Frisklivssentraler koster lite og hjelper mange. Forebygging lønner seg! Lykke til!
Helsedirektøren