Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

3.8. Oppfølging ved bruk av digitale verktøy

Bruk av digitale verktøy gir muligheter for økt tilgjengelighet og å yte tjenester på nye måter. Mange kommuner har fått erfaring med å bruke nye digitale verktøy. Kommunale frisklivs­sentraler rapporterte i 2019 at digitale verktøy blir benyttet for gjennomføring av gruppetilbud og individuell oppfølging (79).

Bruk av digitale løsninger kan gjøre at tjenestene blir mer tilgjengelig for flere. Terskelen for å delta i tilbudet kan også bli lavere for noen. Digitaliserte tilbud vil kunne bidra til en mer ressurs­effek­tiv drift. Utvikling i bruk av digitale verktøy i primærhelsetjenesten er sentralt i tiden som kommer. Dette gjelder både for gjen­nom­føring av eksisterende tilbud og for likeverdig tilgang til tjenester av god kvalitet uavhengig av bosted.

Det er viktig å være oppmerksom på at digital kompetanse er avgjørende for muligheten til å benytte digitale tilbud (79). Digitale verktøy og oppfølging på avstand kan derfor være et godt supplement til, men ikke erstatte den sosiale kontakten og felleskapet som fysiske møter og grupper gir.

Målet om å skape pasientens helsetjeneste forutsetter at brukere har kunnskaper og ferdig­heter til å ivareta helsen sin på best mulig måte, også gjennom digitale tjenester og kanaler (80). Digital kompe­tanse innebærer kunnskaper og ferdigheter til å kunne bruke søkeverktøy, kritisk vurdere kilder og velge ut relevant digital helseinformasjon. Digital kompetanse handler også om evne og mulighet til å ta i bruk digitale helsetjenester. Det omfatter brukeres gene­relle digitale ferdigheter, slik som å kunne kommuni­sere via digitale kanaler og løse tekniske problemer knyttet til bruk av digitale enheter (80).

Siste faglige endring: 28. februar 2022