Ungdom som utøver vold i ungdomstiden, er oftere involvert i voldskriminalitet og annen kriminalitet senere i livet (Frøyland, 2020). Forskning har vist at voldelig atferd i ung alder henger sammen med senere kriminalitet. I tillegg medfører det å bli utsatt for vold og overgrep som ung økt sannsynlighet for å havne utenfor i samfunnet i voksen alder. Registerdata viser også at barn i barnevernet har en forhøyet risiko for blant annet rusmiddelproblemer og kriminalitet i voksen alder.
Dersom ambulant spesialisthelseteam fører til at man unngår at barn og unge utsetter andre for vold og overgrep, vil dette kunne gi gevinster for samfunnet i form av reduserte lovbrudd i fremtiden. Dette kan igjen føre til redusert ressursbruk i justissektoren knyttet til lovbruddene. Politiet, domstolene og kriminalomsorgen ville i så fall kunne fått redusert sin fremtidige ressursbruk.
Vi tar som i tidligere beregninger utgangspunkt i at 75 prosent av målgruppen henvises til tilbudet og at 15 prosent av disse igjen får effekt av behandlingen, tilsvarende totalt 45 personer. Vi legger videre til grunn at tiltaket forhindrer disse personene fra å til sammen gjennomføre 4 voldsbrudd og/eller overgrep. Det er tidligere beregnet at politiet bruker 1,3 milliarder kroner på voldshendelser (justert til 2023-kr). Med 37 000 anmeldte voldslovbrudd tilsvarer dette om lag 36 000 kroner per voldslovbrudd. I tillegg påløper kostnadene i domstolene. Domstolenes kostnader per mindre alvorlige sak har tidligere blitt beregnet til mellom 5 000 og 37 000 kroner (Oslo Economics, 2021).
Med disse forutsetningene lagt til grunn anslås det at tiltaket kan medføre en fremtidig gevinst i form av unngått ressursbruk i justissektoren på 10 millioner kroner per år (usikkerhetsspenn: 0-67 millioner kroner).
For pilotperioden antas det at tiltaket kan medføre en fremtidig gevinst i form av unngått ressursbruk i justissektoren på ca. 1 million kroner per år.