Helsedirektoratet mottok i 2020 et oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet om å utvikle en overordnet strategi for helhetlig og planmessig utvikling av arbeidet rettet mot personer som utøver vold og overgrep. Nasjonal strategi for helsesektorens arbeid med personer som utøver vold eller overgrep var klar i 2022 (Helsedirektoratet, 2022).
Målet med strategien er å forebygge og redusere utøvelse av vold og seksuelle overgrep i den norske befolkningen, med økt oppmerksomhet på de som utøver vold og seksualisert vold.
En gjennomgang av norsk forskning på tiltak mot vold og overgrep avdekket et manglende fokus på tiltak rettet mot voldsutøvere, samt lite forskning på effektive metoder for kompetanseheving blant personer som kommer i kontakt med denne gruppen (FHI, 2020). Kunnskap, tidlig innsats, samt målrettet forebyggende oppfølging og behandling er avgjørende for å redusere utøvelse av vold og overgrep.
Arbeidet med den nasjonale strategien er avgrenset til å gjelde for barn og unge f.o.m. 2023.
Basert på forarbeidet fra NKVTS (2020) og innspill som ble innhentet fra eksterne aktører, peker strategien på fire overordnede mål:
- Likeverdig og tilgjengelig behandlings- og oppfølgingstilbud
- Utøver skal bli vurdert for rett til helsehjelp
- Styrking av bruker- og pårørendemedvirkning
- Felles faglig rammeverk for forebygging av vold og overgrep.
Ambulant spesialisthelseteam har til hensikt å bidra til å svare ut målområde 1. Målområde 4 jobbes med gjennom tiltaket Styrke eksisterende tjenester, og målområde 3 jobbes med gjennom tiltakene Effekt- og implementeringsforskningen og Kvalitetsregister.
Tiltaket Styrke eksisterende tjenester vil sendes på en egen ekstern høring, og handler om å tilgjengeliggjøre kunnskap, metoder og verktøy som kan brukes i arbeidet med barn og unge i risiko for å skade andre, på tvers av sektorer. Tiltaket inkluderer blant annet kompetansehevende tiltak til tjenester rundt barn og unge. Målet er å skape en felles forståelse og retning for hvordan tjenestene kan identifisere, vurdere, følge opp og evaluere tiltak til barn og unge i risiko for å skade andre. Arbeidet er sektorovergripende, og det tverrsektorielle arbeidet med tiltaket vil fortsette i 2025.
Målområde 2 innebærer å tydeliggjøre spesialisthelsetjenestens ansvar overfor personer som utøver vold og overgrep. Det vurderes mulige endringer i prioriteringsveiledere, poliklinikkforskriften og folketrygdloven for å sikre finansiering knyttet til egenandel og refusjon.