Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Om prosessen

Siden 2020 har Helsedirektoratet arbeidet med den nasjonale strategien for helsesektorens innsats overfor personer som utøver vold og overgrep. I 2023 startet konseptutredningen og arbeidet med å konkretisere tiltak for å nå strategiens mål. Arbeidet er avgrenset til barn og unge i perioden 2023-2025.

Ett av de fire målene i strategien er å sikre et likeverdig og tilgjengelig behandlings- og oppfølgingstilbud til personer som utøver vold og seksualisert vold. Dette konseptforslaget er et løsningsforslag for å bidra til nå dette målet for barn og unge.

I 2023 innhentet prosjektet innsikt fra i overkant av 70 ledere og ansatte i spesialisthelsetjenesten og den kommunale helse- og omsorgstjenesten. Det ble også gjennomført dybdeintervjuer med brukere og pårørende. Basert på innsikten og eksisterende kunnskap på feltet, startet Helsedirektoratet i 2024 arbeidet med å utarbeide forslag til løsning.

Dette konseptforslaget er den fjerde versjonen, og er revidert på bakgrunn av tilbakemeldinger fra to innspillsrunder, i april og juni 2024, og intern høring i Helsedirektoratet i august 2024. Helsedirektoratets ledermøte ga tilslutning til videre arbeid i henhold til konseptforslaget.

I innspillsrundene har vi mottatt innspill fra over 60 ulike aktører i spesialisthelsetjenesten, inkludert helseforetak (HF-er) og de fire regionale helseforetakene (RHF-ene), kompetansemiljøer, nasjonale myndigheter og kommunale tjenester.

Konseptforslaget har også blitt presentert på fagdirektørmøtene til alle de fire helseregionene, og i det interregionale fagdirektørmøtet i august. Fagdirektørene støttet videre arbeid i henhold til konseptforslaget.

Etter den eksterne høringen vil endelig forslag oversendes Helse- og omsorgsdepartementet.

Ved en eventuell godkjenning fra Helse- og omsorgsdepartementet foreslås det at ett HF får det overordnede ansvaret for å pilotere ambulant spesialisthelseteam i 2-3 avgrensede geografiske områder. Videre prosess gjøres i samarbeid med RHF-ene.

Det foreslås at tjenesten piloteres og evalueres før den eventuelt breddes ut nasjonalt. Etter pilotering bør det vurderes hvorvidt løsningen skal organiseres nasjonalt, regionalt eller fler-regionalt.

En visuell fremstilling av prosessen med start i 2020 og slutt i 2024.

 

Siste faglige endring: 22. oktober 2024