Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Sammendrag

Helsedirektoratet foreslår å pilotere ambulant spesialisthelseteam til barn og unge med høy risiko for å skade andre. Barn og unge i aldersgruppen 10 -15 år bør prioriteres for å forebygge eskalering av atferd så tidlig som mulig. Tilbudet skal bidra til et likeverdig og tilgjengelig behandlingstilbud for barn og unge med høy risiko for å skade andre, uavhengig av bosted. Pilotprosjektet bør ha særskilt finansiering for å kunne gjennomføres som planlagt, uten å gå på bekostning av eksisterende tjenester.

Forslaget er basert på en konseptutredning som har blitt gjennomført siden januar 2023. Dette dokumentet redegjør for utredningen og foreslått tiltak.

Barn og unge med høy risiko for å utøve vold og/eller skadelig seksuell atferd (SSA) har ofte sammensatte og komplekse utfordringer. I aldersgruppen 10 -15 år anslås det å være ca. 400 personer med høy risiko for ny/gjentagende utøvelse av grov vold og/eller SSA.  

Målgruppen har ofte vanskelige oppvekstsvilkår, selv vært utsatt for traumer, samt underliggende helseutfordringer som psykiske lidelser, atferdsforstyrrelser, utviklingsforstyrrelser og rusmiddelproblemer. Til tross for at det finnes virkningsfulle tiltak i sektorer som helse, barnevern og skole, mangler det systematisk samordning og tilpasning av intervensjoner som er nødvendige for å møte denne gruppens spesifikke behov. Lokale tjenester mangler ofte fagspesifikk kompetanse og ressurser til å håndtere unge med høy risiko, noe som fører til at målgruppen ikke får den hjelpen de trenger for å redusere risikoen.  

Uten riktig hjelp øker risikoen for at målgruppen utvikler alvorlige helseproblemer, inkludert psykiske lidelser, rusmiddelproblematikk og tidlig død. Risikoen øker også for at de utvikler en kriminell løpebane inn i voksen alder. Samfunnsøkonomisk fører dette til store kostnader i form av produksjonstap og økt behov for offentlige tjenester.

Ambulant spesialisthelseteam har til hensikt å være et fleksibelt, tverrfaglig og fagspesifikt tilbud som jobber med både systemene rundt og individet for å redusere risikoen for utøvelse av vold og SSA. Tilbudet tilpasses lokale ressurser og behov, der målet er å tilby behandling lokalt der den unge oppholder seg. Det anbefales at teamet reiser ut til den unge og deres familier og utfører både direkte pasientbehandling og veiledning av lokale tjenester rundt den unge. Teamet bør bestå av fagpersoner med høy kompetanse på håndtering av risikoatferd.

Tilbudet er avhengig av tett samarbeid og forankring hos lokale tjenester for å bidra til stabilitet og kontinuitet i oppfølgingen. Dette innebærer at alle deler av systemet rundt den unge jobber systematisk og samordnet for å redusere risikoen og øke livskvaliteten til den unge.  

Målet er å redusere risikoen for ny eller gjentakende vold og/eller SSA ved å anvende kunnskapsbaserte metoder og RNR-prinsippene (risiko-behov-mottakelighet). Ved tett samarbeid og styrking av de lokale tjenester kan intervensjoner tilpasses til den unges utfordringer, behov og risikonivå.

Ambulant spesialisthelseteam en del av en tiltakspakke med 3 andre tiltak for barn og unge i risiko for å skade andre:  

  1. Styrke eksisterende tjenester. Tilgjengeliggjøre kunnskap, metoder og verktøy til tjenestene rundt barn og unge: barnehage, skole, barnevern, justissektoren, helsesektoren og flere.
  2. Effekt- og implementeringsforskning. Fortløpende evaluering og justering av tiltakene parallelt med pilotering og implementering. 
  3. Kvalitetsregister. Vurdere om det skal etableres et kvalitetsregister som samler data om tiltak til barn og unge med høy risiko for å skade andre over tid.

Siste faglige endring: 22. oktober 2024