Basert på innspillsrunder og dialog med tjenestene oppfatter Helsedirektoratet at det er bred faglig enighet om at det vil være behov for å både styrke de eksisterende tjenestene og pilotere et spesialisert behandlingstilbud til unge med høy risiko. Dette for å skape et helhetlig oppfølgings- og behandlingstilbud til barn og unge i risiko for å skade andre.
I dette dokumentet redegjøres det for å pilotere et spesialisert tilbud til unge med høy risiko for å skade andre. Tiltaket styrke de eksisterende tjenestene, som omtales innledningsvis under Om den nasjonale strategien, vil sendes på en egen ekstern høring senere.
Det anbefales å pilotere et ambulant spesialisthelseteam med fagspesifikk kompetanse på å utrede og håndtere barn og unge med høy risiko for å skade andre. Dette for å teste ut om tilbudet kan bidra til et likeverdig og tilgjengelig behandlingstilbud for barn og unge med høy risiko for å skade andre, uavhengig av bosted. Tjenesten kan på sikt dekke hele landet og være et knutepunkt for ekspertise innen fagfeltet. Ved å samle kompetansen kan tjenesten bidra til et solid fagmiljø med tilstrekkelig støtte og ressurser for kontinuerlig utvikling og kompetanseheving.
Ambulant spesialisthelseteam har et todelt formål:
a) å forebygge at vold eller skadelig seksuell atferd (SSA) reduseres eller ikke skjer igjen, og
b) bistå unge med å oppnå egne livsmål på måter som ikke skader andre.
Ambulant spesialisthelseteam har til hensikt å være et fleksibelt, tverrfaglig og fagspesifikt tilbud som jobber med både systemene rundt og den unge for å redusere risikoen for utøvelse av vold og SSA. Tilbudet tilpasses lokale ressurser og behov, der målet er å tilby behandling lokalt der den unge oppholder seg. Teamet reiser ut til den unge og deres familier og kan utføre både direkte pasientbehandling og veiledning av lokale tjenester i enkeltsaker. Teamet bør bestå av fagpersoner med høy kompetanse på håndtering av risikoatferd. Tjenesten er avhengig av tett samarbeid med lokale tjenester, og at tilbudet er godt forankret lokalt.
Ambulant spesialisthelseteam foreslås som ett av flere tiltak som kan bidra til å møte de komplekse behovene til barn og unge med høy risiko for å skade andre.