Barn og unge som blir utsatt for vold eller overgrep får oftere hjelp av barnevernet. Flesteparten av de som får hjelp av barnevernet mottar hjelpetiltak. Dersom det foreligger mer alvorlig omsorgssvikt får barn og unge omsorgstiltak fra barnevernet, som innebærer at barnevernet overtar daglig omsorg for dem ved at barn og unge plasseres i fosterhjem eller institusjon. Ambulant spesialisthelseteam kan bidra til at færre barn utfører og utsettes for vold og overgrep, som igjen kan føre til at færre barn har behov for omsorgstiltak eller hjelpetiltak fra barnevernet.
I en analyse gjennomført av Oslo Economics (2021) estimeres gjennomsnittskostnaden for hjelpetiltak for barn som bor hjemme til 4 770 kroner per måned, gjennomsnittskostnaden for fosterhjemsplassering til 32 794 kroner per måned og gjennomsnittskostnaden for institusjonsplassering til 271 553 kroner per måned. I 2023-kroner tilsvarer dette henholdsvis 6 192 kroner, 42 566 kroner og 352 476 kroner.
Vi antar at noen av barna som bor på barnevernsinstitusjoner kan få behandling i ambulant spesialisthelseteam. Vi legger derfor til grunn at 10 prosent av barna som oppnår effekt av tiltaket kan få forkortet opphold på institusjon i barnevernet. Gjennomsnittlig lengde på opphold i institusjon er 4,3 år, og vi legger til grunn at de aktuelle barna kan redusere oppholdet med et halvt år. I tillegg legger vi til grunn at halvparten av de som ville blitt utsatt for vold og overgrep av disse får forkortet varigheten på hjelpetiltak i barnevernet. Gjennomsnittlig lengde på hjelpetiltak er på 5,2 år og vi legger til grunn et halvt års forkortelse av hjelpetiltakene for de som ville blitt utsatt for vold og overgrep. Med disse forutsetningene lagt til grunn anslår vi at gevinsten av redusert ressursbruk i barnevernet til i underkant av 14 millioner kroner per år (usikkerhetsspenn: 0,5-47 millioner kroner).
For pilotperioden anslås gevinsten av redusert ressursbruk i barnevernet til ca. 2,3 millioner kroner per år.