Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Kapittel 7.3Økt produksjon

Både å utøve og bli utsatt for vold og overgrep som ung fører til dårligere tilknytning til arbeidslivet som voksen og større sannsynlighet for å motta trygdeytelser. Ambulant spesialisthelseteam kan bidra til å motvirke at barn og unge fortsetter å utøve og utsette andre for vold og overgrep. På den måten kan tilbudet bidra til å unngå dårlige arbeidslivsutfall for både de som utøver og de som potensielt utsettes i fremtiden. Dette innebærer at færre havner utenfor arbeidslivet, at flere kan ha større stillingsprosent og et lavere behov for trygdeytelser. 

I 2017 ble det i forbindelse med NOU 2017:12 fra Barnevoldsutvalget gjort beregninger av samfunnskostnader i form av tapt produktivitet senere i livet. Her ble det beregnet at for hvert barn utsatt for alvorlig omsorgssvikt, barnemishandling eller overgrep medfølger det 3 millioner kroner (2015-kroner) i tapt produksjon senere i livet i form av å havne utenfor arbeidslivet, ha forsinket inntreden i arbeidslivet, lavere stillingsprosent og mer ustabil tilknytning til arbeidslivet. Dette er en beregning av nåverdien av kostnader igjennom livsløpet, hvor kostnader i fremtiden har en lavere verdi. Prisjustert til 2023-kroner tilsvarer den tapte produksjonen 3,9 millioner kroner per person som blir utsatt for omsorgssvikt.

Vi legger til grunn at halvparten av de som ville utøvd vold (blant de som får effekt av behandlingen), unngår 15 prosent av det fremtidige inntektstapet. I tillegg legger vi til grunn at 25 prosent av de som ville blitt utsatt for vold og overgrep unngår 7,5 prosent av det fremtidige inntektstapet. Samlet gir dette en gevinst på 22.3 millioner kroner per år.

For pilotperioden og de samme beregningene vurderes gevinsten til å kunne være 2,3 millioner kroner per år.

Siste faglige endring: 22. oktober 2024