Målrettet og systematisk informasjons- og kommunikasjonsarbeid er viktig for forankring av tjenesten, og for at innbyggerne skal kjenne til kommunens tilbud. Det vil være ulike behov og mål for informasjon og kommunikasjon i en etablerings- og en driftsfase.
Informasjon til innbyggerne om frisklivssentralen bør være en del av kommunens helhetlige kommunikasjonsarbeid. Det anbefales å utarbeide en strategi for arbeidet og å lage en kommunikasjonsplan der mål for kommunikasjonen, målgrupper, tiltak, aktuelle tema, kanaler, ansvarsfordeling og tidsfrister er beskrevet. Planen må ivareta innbyggernes og de ulike målgruppenes behov for informasjon.
Frisklivssentralen bør rapportere årlig til politikere og administrasjon om drift og resultater. Det bør være jevnlig dialog med fastleger, øvrige kommunale tjenester, spesialisthelsetjeneste, frivillig sektor og private aktører.
Samarbeid med lokale medier er viktig for å synliggjøre frisklivssentralens tilbud og resultater. Mange frisklivssentraler har erfaring med digitale nyhetsbrev og å benytte seg av sosiale medier som en informasjons- og markedsføringskanal. Når det gjelder bruk av sosiale medier bør Veileder i digital pasientkommunikasjon for helse- og omsorgssektoren følges (227).
På Helsedirektoratets nettsider om frisklivssentraler finnes mer informasjon og enkle verktøy som kan være til hjelp i kommunikasjonsarbeidet.
Logo og profilprogram
Kommunens logo og profilprogram bør benyttes i profilering av kommunens frisklivssentral.
Helsedirektoratet har laget profilprogram, logo og materiell for friskliv som satsingsområde. Denne er til fri bruk for kommunene. Det finnes i tillegg en felles logo for friskliv, læring og mestring utarbeidet av Helsedirektoratet og Nasjonal kompetansetjeneste for læring og mestring innen helse. Begge logoer kommer i flere formater. Se mer informasjon på nettsiden om grafisk profil.