Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Kapittel 4.4Salt, sukker og mettet fett – kunnskap og holdninger

Helsedirektoratet anbefaler å redusere inntaket av salt, sukker og mettet fett. Andelen som svarer at de i ganske eller svært stor grad er opptatt av å redusere saltinntaket, har gått ned fra 49 til 38 prosent fra 2017 til 2024. Tall for 2024 viser at 64 prosent i ganske eller svært stor grad er opptatt av å redusere sukkerinntaket, mens 52 prosent er opptatt av å redusere inntaket av mettet fett. Andelene er omtrent uendret fra 2023. Aldersgruppen over 50 år er mer opptatt av å redusere inntaket av salt, sukker og mettet fett enn yngre aldersgrupper. 

I 2024 svarte 82 prosent at de tror at befolkningen i Norge spiser litt eller mye mer salt enn det myndighetene anbefaler, mens kun 33 prosent tror at de selv spiser mer salt enn anbefalt. Andelen som mener det vil være til hjelp at industrien senker saltinnholdet i produktene for at en skal kunne minke saltinntaket sitt, har gått ned fra 82 til 64 prosent fra 2015 til 2024. Andelen som svarer at det vil hjelpe om det blir enklere å se hvor høyt saltinnhold er i produktene de kjøper, gikk ned fra 63 til 46 prosent i denne tidsperioden. 

Siste faglige endring: 05. desember 2024