Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Kapittel 1Innledning

Helsedirektoratet fikk som del av Handlingsplan for bedre kosthold (2017-2023) i oppdrag å gjøre en samlet vurdering av ernæringsområdet i spesialisthelsetjenesten, herunder hva som er oppnådd i etterkant av oppdragene til de regionale helseforetakene. Som del av grunnlaget for denne vurderingen gav Helsedirektoratet i oppdrag til Nasjonal kompetansetjeneste for sykdomsrelatert underernæring (NKSU) å utarbeide en rapport om ernæringsområdet i spesialisthelsetjenesten.

Med “ernæringsområdet” forstås her både de retningsgivende dokumentene fra helsemyndighetene og den innsatsen som helsepersonell gjør innenfor fagområdet ernæring. Det omfatter tiltak for å sikre at pasienter får tilstrekkelig og tilpasset mat. Ernæringsområdet er en viktig del av god pasientsikkerhet. I denne rapporten har vi fokusert på arbeidet som gjøres for å forebygge og behandle underernæring.

1.1. Mål for rapporten

1.2. Hva er underernæring og risiko for underernæring?

1.3. Nasjonale føringer for kosthold- og ernæringsarbeid i spesialisthelsetjenesten

1.4. Ernæring i oppdragsdokumentene fra Helse- og omsorgsdepartementet til de regionale helseforetakene

1.5. Om rapporten

Siste faglige endring: 30. august 2024