Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Referanser

1.  Cederholm T, Barazzoni R, Austin P, Ballmer P, Biolo G, Bischoff SC, et al. ESPEN guidelines on definitions and terminology of clinical nutrition. Clin Nutr. 2017;36(1):49-64.

2.  Paur I, Nilssen H, Thoresen L, Sygnestveit K, Juul HJ. Underernæring – den mest underdiagnostiserte og underbehandlede tilstanden i Norge? Norsk tidsskrift for ernæring. 2021;19(4):18-23.

3.  ICD-10 Den internasjonale statistiske klassifikasjonen av sykdommer og beslektede helseproblemer  2024. Helsedirektoratet med tillatelse fra WHO. Tilgjengelig fra: https://finnkode.ehelse.no/#icd10/0/0/0/-1

4.  Cederholm T, Jensen GL, Correia M, Gonzalez MC, Fukushima R, Higashiguchi T, et al. GLIM criteria for the diagnosis of malnutrition - A consensus report from the global clinical nutrition community. Clin Nutr. 2019;38(1):1-9.

5.  Nasjonal faglig retningslinje for forebygging og behandling av underernæring. 2022. : Helsedirektoratet. Tilgjengelig fra: content://991be5b2-bf15-490a-a4d7-ca20ff111033

6.  I trygge hender 24-7. Helsedirektoratet. Tilgjengelig fra: https://www.itryggehender24-7.no/

7.  Ernæring, kosthold og måltider i helse- og omsorgstjenesten. Nasjonale faglige råd. 2016. Helsedirektoratet. Tilgjengelig fra: content://2bf670dc-40e1-42d1-bc01-2e2dfbdc7511

8.  Nasjonal handlingsplan for bedre kosthold (2017–2021) Sunt kosthold, måltidsglede og god helse for alle! 2017. Helse- og omsorgsdepartementet. Tilgjengelig fra: https://www.regjeringen.no/contentassets/fab53cd681b247bfa8c03a3767c75e66/handlingsplan_kosthold_2017-2021 (PDF)

9.  Folkehelsemeldinga — Nasjonal strategi for utjamning av sosiale helseforskjellar. Meld. St. 15 (2022–2023). Helse- og omsorgsdepartementet. Tilgjengelig fra: https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/meld.-st.-15-20222023/id2969572/ (regjeringen.no)

10.  Nasjonal helse- og samhandlingsplan 2024–2027 — Vår felles helsetjeneste. Meld. St. 9 (2023–2024). Helse- og omsorgsdepartementet. Tilgjengelig fra: https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/meld.-st.-9-20232024/id3027594/ (regjeringen.no)

11.  Fellesskap og meistring — Bu trygt heime. Meld. St. 24 (2022–2023). Helse- og omsorgsdepartementet. Tilgjengelig fra: https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/meld.-st.-24-20222023/id2984417/ (regjeringen.no)

12.  Leve hele livet — En kvalitetsreform for eldre. Meld. St. 15 (2017–2018). Helse- og omsorgsdepartementet. Tilgjengelig fra: https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/meld.-st.-15-20172018/id2599850/ (regjeringen.no)

13.  God og riktig mat hele livet. Nasjonal strategi for godt kosthold og ernæring hos eldre i sykehjem ogsom mottar hjemmetjenester. 2021. Helse- og omsorgsdepartementet. Tilgjengelig fra: https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/god-og-riktig-mat-hele-livet/id2849251/ (regjeringen.no)

14.  Oppdragsdokument 2010. Helse- og omsorgsdepartementet. Tilgjengelig fra: https://www.regjeringen.no/no/tema/helse-og-omsorg/sykehus/styringsdokumenter1/oppdragsdokument/eldre-oppdragsdokumenter/oppdragsdokument-2010/id2526556/ (regjeringen.no)

15.  Oppdragsdokument 2011. Helse- og omsorgsdepartementet. Tilgjengelig fra: https://www.regjeringen.no/no/tema/helse-og-omsorg/sykehus/styringsdokumenter1/oppdragsdokument/eldre-oppdragsdokumenter/oppdragsdokument-2011/id2526557/ (regjeringen.no)

16.  Oppdragsdokument 2012 Helse- og omsorgsdepartementet. Tilgjengelig fra: https://www.regjeringen.no/globalassets/upload/hod/sha/oppdragsdokument_2012/oppdragsdokument_2012_helse_sor-ost_rhf. (PDF)

17.  Oppdragsdokument 2013. Helse- og omsorgsdepartementet. Tilgjengelig fra: https://www.regjeringen.no/no/tema/helse-og-omsorg/sykehus/styringsdokumenter1/oppdragsdokument/eldre-oppdragsdokumenter/oppdragsdokument-2013/id2526560/ (regjeringen.no)

18.  Oppdragsdokument 2022 Helse- oo omsorgsdepartementet. Tilgjengelig fra: https://www.regjeringen.no/contentassets/bd8a11644b744dec8a8dc452794000e4/oppdragsdokument-2022-hso-endelig-10jan. (PDF)

19.  Årleg melding 2017 for Helse Vest RHF til Helse- og omsorgsdepartementet. Tilgjengelig fra: https://www.regjeringen.no/contentassets/18f93a5faa81417b8ac28f74a02cc0ee/arleg-melding-2017-fra-helse-vest-rhf. (PDF)

20.  Olsen MN, Tangvik RJ, Halse AK. Evaluation of Nutritional Status and Methods to Identify Nutritional Risk in Rheumatoid Arthritis and Spondyloarthritis. Nutrients. 2020;12(11).

21.  Rosnes KS, Henriksen C, Høidalen A, Paur I. Agreement between the GLIM criteria and PG-SGA in a mixed patient population at a nutrition outpatient clinic. Clin Nutr. 2021;40(8):5030-7.

22.  Cederholm T, Bosaeus I, Barazzoni R, Bauer J, Van Gossum A, Klek S, et al. Diagnostic criteria for malnutrition - An ESPEN Consensus Statement. Clin Nutr. 2015;34(3):335-40.

23.  Ottestad I, Thoresen L, Tangvik RJ, Fjeldstad SH, Authen MM, Følstad S, et al. Inadequate nutritional care for malnourished patients in four university hospitals – The QuaNuT study. Clinical Nutrition Open Science. 2024;54:63-77.

24.  Henriksen C, Gjelstad IMF, Nilssen H, Blomhoff R. A low proportion of malnourished patients receive nutrition treatment — results from nutritionDay. Food & nutrition research (online) (elektronisk ressurs). 2017;Vol. 61 (2017):9 s. : ill.

25.  Trollebø MA, Skeie E, Revheim I, Stangeland H, Erstein MH, Grønning MK, et al. Comparison of nutritional risk screening with NRS2002 and the GLIM diagnostic criteria for malnutrition in hospitalized patients. Sci Rep. 2022;12(1):19743.

26.  Dierkes J, Dahl H, Lervaag Welland N, Sandnes K, Sæle K, Sekse I, et al. High rates of central obesity and sarcopenia in CKD irrespective of renal replacement therapy - an observational cross-sectional study. BMC Nephrol. 2018;19(1):259.

27.  Paulsen MM, Paur I, Gjestland J, Henriksen C, Varsi C, Tangvik RJ, et al. Effects of using the MyFood decision support system on hospitalized patients' nutritional status and treatment: A randomized controlled trial. Clin Nutr. 2020;39(12):3607-17.

28.  Tangvik RJ, Tell GS, Guttormsen AB, Eisman JA, Henriksen A, Nilsen RM, et al. Nutritional risk profile in a university hospital population. Clin Nutr. 2015;34(4):705-11.

29.  Leij-Halfwerk S, Verwijs MH, van Houdt S, Borkent JW, Guaitoli PR, Pelgrim T, et al. Prevalence of protein-energy malnutrition risk in European older adults in community, residential and hospital settings, according to 22 malnutrition screening tools validated for use in adults ≥65 years: A systematic review and meta-analysis. Maturitas. 2019;126:80-9.

30.  Norman K, Pichard C, Lochs H, Pirlich M. Prognostic impact of disease-related malnutrition. Clin Nutr. 2008;27(1):5-15.

31.  Sorensen J, Kondrup J, Prokopowicz J, Schiesser M, Krähenbühl L, Meier R, et al. EuroOOPS: an international, multicentre study to implement nutritional risk screening and evaluate clinical outcome. Clin Nutr. 2008;27(3):340-9.

32.  Felder S, Lechtenboehmer C, Bally M, Fehr R, Deiss M, Faessler L, et al. Association of nutritional risk and adverse medical outcomes across different medical inpatient populations. Nutrition. 2015;31(11-12):1385-93.

33.  Sauer AC, Goates S, Malone A, Mogensen KM, Gewirtz G, Sulz I, et al. Prevalence of Malnutrition Risk and the Impact of Nutrition Risk on Hospital Outcomes: Results From nutritionDay in the U.S. JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2019;43(7):918-26.

34.  Skeie E, Tangvik RJ, Nymo LS, Harthug S, Lassen K, Viste A. Weight loss and BMI criteria in GLIM's definition of malnutrition is associated with postoperative complications following abdominal resections - Results from a National Quality Registry. Clin Nutr. 2020;39(5):1593-9.

35.  Ommundsen N, Wyller TB, Nesbakken A, Jordhøy MS, Bakka A, Skovlund E, et al. Frailty is an independent predictor of survival in older patients with colorectal cancer. Oncologist. 2014;19(12):1268-75.

36.  Thoresen L, Frykholm G, Lydersen S, Ulveland H, Baracos V, Prado CM, et al. Nutritional status, cachexia and survival in patients with advanced colorectal carcinoma. Different assessment criteria for nutritional status provide unequal results. Clin Nutr. 2013;32(1):65-72.

37.  Tevik K, Thürmer H, Husby MI, de Soysa AK, Helvik AS. Nutritional risk is associated with long term mortality in hospitalized patients with chronic heart failure. Clin Nutr ESPEN. 2016;12:e20-e9.

38.  Rivelsrud M, Paur I, Sygnestveit K, Nilsen RM, Tangvik RJ. Nutritional treatment is associated with longer survival in patients with pancreatic disease and concomitant risk of malnutrition. Clin Nutr. 2021;40(4):2128-37.

39.  Tangvik RJ, Tell GS, Eisman JA, Guttormsen AB, Henriksen A, Nilsen RM, et al. The nutritional strategy: four questions predict morbidity, mortality and health care costs. Clin Nutr. 2014;33(4):634-41.

40.  Alhaug J, Gay CL, Henriksen C, Lerdal A. Pressure ulcer is associated with malnutrition as assessed by Nutritional Risk Screening (NRS 2002) in a mixed hospital population. Food & nutrition research (online) (elektronisk ressurs). 2017;Vol. 61 (2017):12 s.

41.  Skeie E, Koch AM, Harthug S, Fosse U, Sygnestveit K, Nilsen RM, et al. A positive association between nutritional risk and the incidence of surgical site infections: A hospital-based register study. PLoS One. 2018;13(5):e0197344.

42.  Thoresen L, Frykholm G, Lydersen S, Ulveland H, Baracos V, Birdsell L, et al. The association of nutritional assessment criteria with health-related quality of life in patients with advanced colorectal carcinoma. Eur J Cancer Care (Engl). 2012;21(4):505-16.

43.  Kirkhus L, Harneshaug M, Šaltytė Benth J, Grønberg BH, Rostoft S, Bergh S, et al. Modifiable factors affecting older patients' quality of life and physical function during cancer treatment. J Geriatr Oncol. 2019;10(6):904-12.

44.  Mostad IL, Reinan TK, Halgunset J, Thoresen L, Feuerherm AJ, Kolberg M. Oral health problems are associated with malnutrition in hospitalised adult patients. Clin Nutr ESPEN. 2023;57:527-36.

45.  Årlig melding fra de regionale helseforetakene. Tilgjengelig fra: https://www.regjeringen.no/no/tema/helse-og-omsorg/sykehus/styringsdokumenter1/arlig-melding-fra-regionforetakene/id535570/ (regjeringen.no)

46.  Kampman MT, Eltoft A, Karaliute M, Børvik MT, Nilssen H, Rasmussen I, et al. Full Implementation of Screening for Nutritional Risk and Dysphagia in an Acute Stroke Unit: A Clinical Audit. Neurohospitalist. 2015;5(4):205-11.

47.  Fjeldstad SH, Thoresen L, Mowé M, Irtun Ø. Changes in nutritional care after implementing national guidelines-a 10-year follow-up study. Eur J Clin Nutr. 2018;72(7):1000-6.

48.  Lode K JH, Rossavik B, Vigeland E. Bedre opplæring gjorde at flere ble screenet for underernæring. Sykepleien. 2018;106:e-74256.

49.  Eide HK, Šaltytė Benth J, Sortland K, Halvorsen K, Almendingen K. Are Nutritional Care Adequate for Elderly Hospitalized Patients? A Cross-Sectional Study. SAGE Open. 2016;6(4):2158244016682060.

50.  Kårstad KÅ ON, Sygnestveit K, Jamtvedt G, Aarflot M, Tangvik RJ. Dokumentasjonen av ernæringspraksis i spesialist­helsetjenesten er mangelfull. Sykepleien forskning. 2018;13:e-72857.

51.  Paulsen MM, Paur I, Henriksen C, Andersen LF. Low inter-rater reliability between nurses and researchers for the NRS-2002 screening tool for malnutrition in a hematological hospital ward. Clin Nutr ESPEN. 2022;51:490-2.

52.  Tangvik RJ, Guttormsen AB, Tell GS, Ranhoff AH. Implementation of nutritional guidelines in a university hospital monitored by repeated point prevalence surveys. Eur J Clin Nutr. 2012;66(3):388-93.

53.  Tevik K, Thürmer H, Husby MI, de Soysa AK, Helvik AS. Nutritional risk screening in hospitalized patients with heart failure. Clin Nutr. 2015;34(2):257-64.

54.  Skeie E, Sygnestveit K, Nilsen RM, Harthug S, Koch AM, Tangvik RJ. Prevalence of patients "at risk of malnutrition" and nutritional routines among surgical and non-surgical patients at a large university hospital during the years 2008-2018. Clin Nutr. 2021;40(7):4738-44.

55.  Helsedirektoratet. Ernæringskompetanse i helse- og omsorgstjenesten. Oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet 2009-2012. 2012. IS-2032.

56.  13942: Aktivitet, kapasitet og beleggsprosent i spesialisthelsetjenesten, etter tjenesteområde og helseforetak 2015 - 2022 (Spesialisthelsetjenesten). Statistisk sentralbyrå. Tilgjengelig fra: https://www.ssb.no/statbank/table/13942/ (ssb.no)

57.  Forskrift om nasjonal retningslinje for sykepleierutdanning. 2019. Kunnskapsdepartementet. Tilgjengelig fra: https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2019-03-15-412/KAPITTEL_2#KAPITTEL_2 (lovdata.no)

58.  Forskrift om nasjonal retningslinje for medisinutdanning. 2020. Kunnskapsdepartementet. Tilgjengelig fra: https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2020-01-03-21 (lovdata.no)

59.  Forskrift om nasjonal retningslinje for klinisk ernæringsfysiologutdanning. 2020. Kunnskapsdepartementet. Tilgjengelig fra: https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2020-01-03-24?q=ern%C3%A6ring (lovdata.no)

60.  Gaustadnes LM, Høyem MH, Molin M, Bye A. Ernæringsrelatert dokumentasjon er mangelfull i journaler til eldre i ernæringsmessig risiko. Norsk tidsskrift for ernæring. 2020;2020 nr. 3:Side 16-24.

61.  Schuetz P, Fehr R, Baechli V, Geiser M, Deiss M, Gomes F, et al. Individualised nutritional support in medical inpatients at nutritional risk: a randomised clinical trial. Lancet. 2019;393(10188):2312-21.

62.  Schuetz P, Sulo S, Walzer S, Vollmer L, Brunton C, Kaegi-Braun N, et al. Cost savings associated with nutritional support in medical inpatients: an economic model based on data from a systematic review of randomised trials. BMJ Open. 2021;11(7):e046402.

63.  Schuetz P, Sulo S, Walzer S, Vollmer L, Stanga Z, Gomes F, et al. Economic evaluation of individualized nutritional support in medical inpatients: Secondary analysis of the EFFORT trial. Clin Nutr. 2020;39(11):3361-8.

64.  Khalatbari-Soltani S, Marques-Vidal P. The economic cost of hospital malnutrition in Europe; a narrative review. Clin Nutr ESPEN. 2015;10(3):e89-e94.

65.  Abizanda P, Sinclair A, Barcons N, Lizán L, Rodríguez-Mañas L. Costs of Malnutrition in Institutionalized and Community-Dwelling Older Adults: A Systematic Review. J Am Med Dir Assoc. 2016;17(1):17-23.

66.  Skogli EV, C.; Sjule, H.; Stokke, O.M. Samfunnskostnader knyttet til underernæring  MENON; 2022. 123/2022

67.  Tid for handling — Personellet i en bærekraftig helse- og omsorgstjeneste (NOU 2023: 4). 2023. Helsepersonellkommisjonen. Tilgjengelig fra: https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/nou-2023-4/id2961552/ (regjeringen.no)

68.  Helseatlas. Senter for klinisk dokumentasjon og evaluering. Tilgjengelig fra: https://www.skde.no/helseatlas/

69.  Høringsinnspill til Regional utviklingsplan 2023-2035 for Helse Vest RHF. 2022. Kliniske ernæringsfysiologers forening tilsluttet Forskerforbundet. Tilgjengelig fra: https://www.helse-vest.no/contentassets/89b1ed2c364f4c70aee25852f33b2179/styredokument-2022/07.12.2022/sak-11622-vedl.-19-hoyringssvar---innspill-regional-utviklingsplan---keff. (PDF)

70.  Høringsinnspill til Regional utviklingsplan 2023-2026. 2022. Kliniske ernæringsfysiologers forening tilsluttet Forskerforbundet. Tilgjengelig fra: https://www.helse-midt.no/499ae0/siteassets/documents/regional-utviklingsplan-2022-horing/horingssvar-fra-kliniske-ernaringsfysiologers-forening-tilsluttet-forskerforbundet-keff.pdf

71.  Oppdragsdokument 2016. Helse- og omsorgsdepartementet. Tilgjengelig fra: https://www.regjeringen.no/contentassets/bd8a11644b744dec8a8dc452794000e4/oppdragsdokument2016hso. (PDF)

72.  “Ikke bare ett helseproblem………” Oppsummering av landsomfattende tilsyn i 2011–2012 med spesialisthelsetjenesten: behandling av skrøpelige eldre pasienter med hoftebrudd. Helsetilsynet; 2013. Tilgjengelig fra: https://www.helsetilsynet.no/globalassets/opplastinger/publikasjoner/rapporter2013/helsetilsynetrapport3_2013. (PDF)

73.  2024. Fragmentert og spesialisert – Hva vet Helsetilsynet om eldre i spesialisthelsetjenesten? Rapport fra Helsetilsynet 5/2024. Helsetilsynet.

74.  Nasjonal kompetansetjeneste for sykdomsrelatert underernæring (NKSU). Tilgjengelig fra: https://www.oslo-universitetssykehus.no/fag-og-forskning/nasjonale-og-regionale-tjenester/nasjonal-kompetansetjeneste-for-sykdomsrelatert-underernering-nksu/

75.  Malterud K. Kvalitativ metasyntese som forskningsmetode i medisin og helsefag: Universitetsforlaget; 2017.

76.  Dahl H, Sandblost SRT, Welland NL, Sandnes K, Sekse I, Sæle K, et al. Medication Prescription, Common Side-effects, and Nutritional Status are Associated in Patients With Chronic Kidney Disease. J Ren Nutr. 2022;32(5):520-8.

77.  Eide HD, Halvorsen K, Almendingen K. Barriers to nutritional care for the undernourished hospitalised elderly: perspectives of nurses. J Clin Nurs. 2015;24(5-6):696-706.

78.  Eide HK, Šaltytė Benth J, Sortland K, Halvorsen K, Almendingen K. Prevalence of nutritional risk in the non-demented hospitalised elderly: a cross-sectional study from Norway using stratified sampling. J Nutr Sci. 2015;4:e18.

79.  Halvorsen K, Eide HK, Sortland K, Almendingen K. Documentation and communication of nutritional care for elderly hospitalized patients: perspectives of nurses and undergraduate nurses in hospitals and nursing homes. BMC Nurs. 2016;15:70.

80.  Henriksen C, Paur I, Pedersen A, Kværner AS, Ræder H, Henriksen HB, et al. Agreement between GLIM and PG-SGA for diagnosis of malnutrition depends on the screening tool used in GLIM. Clin Nutr. 2022;41(2):329-36.

81.  Jacobsen EL, Brovold T, Bergland A, Bye A. Prevalence of factors associated with malnutrition among acute geriatric patients in Norway: a cross-sectional study. BMJ Open. 2016;6(9):e011512.

82.  Juul HJ, Frich JC. Kartlegging av underernæring i sykehus : hva hemmer og fremmer sykepleieres bruk av screeningverktøy for identifisering av ernæringsmessig risiko? Nordisk sygeplejeforskning. 2013;Årg. 3, nr. 2 (2013):77-89 : ill.

83.  Kjerulf KB, Grov EK. Parenteral ernæring i livets sluttfase. Sykepleien forskning [elektronisk ressurs]. 2020;15 (2020):[1-17].

84.  Lægreid IK, Aasarød K, Bye A, Leivestad T, Jordhøy M. The impact of nutritional status, physical function, comorbidity and early versus late start in dialysis on quality of life in older dialysis patients. Ren Fail. 2014;36(1):9-16.

85.  Lyngroth AL, Hernes SM, Madsen BO, Söderhamn U, Grov EK. Nutritional screening of patients at a memory clinic--association between patients' and their relatives' self-reports. J Clin Nurs. 2016;25(5-6):760-8.

86.  Paulsen MM, Varsi C, Paur I, Tangvik RJ, Andersen LF. Barriers and Facilitators for Implementing a Decision Support System to Prevent and Treat Disease-Related Malnutrition in a Hospital Setting: Qualitative Study. JMIR Form Res. 2019;3(2):e11890.

87.  Petosic A, Tøien K, Tvedt CR. Retningslinjer økte bruk av enteral ernæring til intensivpasienter. Sykepleien Forskning. 2015;Nr. 3 (2015):258-66 : ill.

88.  Ræder H, Henriksen C, Bøhn SK, AR OdFV, Henriksen HB, Kværner AS, et al. Agreement between PG-SGA category and fat-free mass in colorectal cancer patients. Clin Nutr ESPEN. 2018;27:24-31.

89.  Sandmael JA, Sand K, Bye A, Solheim TS, Oldervoll L, Helvik AS. Nutritional experiences in head and neck cancer patients. Eur J Cancer Care (Engl). 2019;28(6):e13168.

90.  Söderhamn U, Flateland S, Jessen L, Söderhamn O. Perceived health and risk of undernutrition: a comparison of different nutritional screening results in older patients. J Clin Nurs. 2011;20(15-16):2162-71.

91.  Sortland K, Halvorsen K, Šaltytė Benth J, Almendingen K. Involving nursing students into clinical research projects: Reliability of data and experiences of students? J Clin Nurs. 2020;29(19-20):3860-9.

92.  Ter Beek L, Vanhauwaert E, Slinde F, Orrevall Y, Henriksen C, Johansson M, et al. Unsatisfactory knowledge and use of terminology regarding malnutrition, starvation, cachexia and sarcopenia among dietitians. Clin Nutr. 2016;35(6):1450-6.

93.  Vagnildhaug OM, Balstad TR, Almberg SS, Brunelli C, Knudsen AK, Kaasa S, et al. A cross-sectional study examining the prevalence of cachexia and areas of unmet need in patients with cancer. Support Care Cancer. 2018;26(6):1871-80.

Siste faglige endring: 30. august 2024