Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Kapittel 2Hvorfor anbefaler ikke Helsedirektoratet kokosfett?

Helsedirektoratet anbefaler ikke kokosfett fordi kokosfett har et høyt innhold av mettede fettsyrer (90%) og et lavt innhold av umettede fettsyrer og næringsstoffer. Et høyt inntak av kokosfett i stedet for sunnere fettkilder med mer umettede fettsyrer kan øke risikoen for hjerte- og karsykdom. Kokosolje viser seg å føre til signifikant høyere konsentrasjoner av LDL-kolesterol i blodet – en viktig risikofaktor for hjerte- og karsykdommer – enn andre vegetabilske oljer (slik som oliven-, raps- og soyaolje) (28, 29). 
   
Kokosolje inneholder (ca. 47%) laurinsyre, en mellomlang mettet fettsyre, som i mindre grad lagres i kroppen enn andre mettede fettsyrer, men i større grad tas opp i leveren og omdannes til energi. Dette gjør at den skiller seg fra andre typer fett (som palmeolje), og ligger til grunn for misoppfatningen om at oljen er "helsekost". Imidlertid viser studier at det høye innholdet av mettede fettsyrer, som øker LDL-kolesterolet, overskygger eventuelle positive effekter. Det er likevel ikke skadelig å bruke kokosolje av og til i små mengder som en smakstilsetning. 
 


Nasjonalt råd for ernæring

Rapporten er utarbeidet av Nasjonalt råd for ernæring på oppdrag fra Helsedirektoratet.

Siste faglige endring: 17. februar 2021