Inntak av mettet fett er ikke farlig. Imidlertid anbefales det å begrense inntaket av mettet fett, siden høyt inntak er knyttet til økt LDL-kolesterol, som er en viktig risikofaktor for hjerte- og karsykdom. Det er godt dokumentert at å erstatte mettet fett i kostholdet med flerumettet fett har en gunstig effekt på kolesterolet. Dette er også forbundet med lavere risiko for tidlig død og hjerte- og karsykdom, som dokumentert i mange store studier.
Dersom mettet fett erstattes med «raske» karbohydrater (som sukker eller fine kornprodukter), er det ikke funnet den samme gunstige effekten på kolesterol og hjerte- og karsykdommer som ved å bytte ut mettet fett med umettet fett. Man får altså ikke et sunnere kosthold ved å bytte ut en burger med loff og syltetøy. Et bytte av mettet fett med karbohydratkilder med høyt fiberinnhold, ser derimot ut til å ha en gunstig effekt (3). Dette understøtter også kostrådet om å spise mer fullkorn (2). Ved å følge de etablerte kostrådene, vil ikke inntaket av mettet fett eller raske karbohydrater bli for høyt.