Publiseringsdatoer
Drift og publisering av eksisterende kvalitetsindikatorer vil fortsatt være høyt prioritert i 2025. Publisering er planlagt til følgende datoer og detaljer kan sees i publiseringskalenderen:
- 8. mai
- 19. juni
- 18. september
- 4. desember
Publiseringen i juni vil primært omfatte kvalitetsindikatorer for kommunene, mens de øvrige publiseringene vil ha hovedvekt på spesialisthelsetjenesten.
Utvikling av nye kvalitetsindikatorer
Tildelingsbrevet for 2025 beskriver HODs prioriteringer for Helsedirektoratets arbeid. St. proposisjon 1 S /2024–2025 beskriver også utvikling av kvalitetsindikatorer. Avdeling for kvalitetsindikatorer og brukererfaringer vil følge opp nasjonale prioriteringer.
Fokusområder for NKIer i spesialisthelsetjenesten
- Følge med på innrapportering av data for kartlegging av underernæring ved bruk av verktøyet MST (malnutrition screening tool) hos innlagte pasienter innen somatiske tjenester. Etter en endring i NPR-meldingen kan helseforetakene rapportere inn data om bruk av verktøyet fra 1.1. 2025. På sikt skal det etableres en ny nasjonal kvalitetsindikator, gitt at datainngang og datakvalitet blir tilfredsstillende.
- Utrede og teste indikatorer for rehenvisninger og tapte leveår i psykisk helsevern og TSB.
- Reetablere produksjon av kvalitetsindikatorer innen 30-dagers overlevelse etter utskrivning fra sykehus, og 30 dagers reinnleggelse blant eldre etter at ansvaret for oppgaven ble overført fra FHI til Helsedirektoratet i 2024.
Innen spesialisthelsetjenesten vil det i tillegg settes i gang en arbeidsgruppe med de regionale helseforetakene for å se nærmere på hvordan kvalitetsindikatorene kan utvikles på kort og lang sikt. Her ønsker vi også å sammenligne med RHF-enes egne analysesystemer og publisering av indikatorer hos SKDE.
Arbeidet med nasjonale kvalitetsindikatorer for kommunene skal videreutvikles til bedre å støtte kommunene, med bedre verktøy for å bruke indikatorer til lokalt kvalitetsforbedringsarbeid. Kvalitetsindikatorene skal gi innsikt i kommunal variasjon. Vi følger opp blant annet med å:
- Etablere ny kvalitetsindikator for koordinator til personer med demens, jf. Demensplan 2025 og nasjonal faglig retningslinje om demens, som sier at kommuner skal tilby koordinator til personer med demens med behov for langvarige og koordinerte tjenester.
- Videreutvikle kvalitetsindikatoren om bruk av egen fastlege med å gjøre analyser av ulike alders- og brukergrupper. Å se på variasjoner i tilgang til egen fastlege vil være i tråd med prioriteringer gitt Helsedirektoratet i tildelingsbrevet.
- Teste data for nye kvalitetsindikatorer basert på kommuners behov meldt inn til Helsedirektoratet. Eksempler er kartlegging av underernæring i korttidsopphold og fall/hoftebrudd.
- Videreutvikle kvalitetsindikatoren om heltid i kommune slik at de skiller mellom yrkesgrupper.