3.2.1 Kjennskap til Kosthåndboken
Blant kjøkkenledere og kliniske ernæringsfysiologer svarte 96-100% at de har kjennskap til Kosthåndboken, samt 67% av fagdirektørene og 55% av sengepostledere (Tabell 2).
Ja | Nei | Vet ikke | |
---|---|---|---|
Sengepostledere (n=304) | 55 | 40 | 5 |
Kjøkkenledere (n=84) | 96 | 3 | 1 |
Fagdirektører (n=24) | 67 | 33 | 0 |
Kliniske ernæringsfysiologer (n=101) | 100 | 0 | 0 |
3.2.2 Anbefalinger fra Kosthåndboken
Kjøkkenledere oppga i stor grad å følge anbefalingene i Kosthåndboken for mattilbudet listet opp i Tabell 3. Unntaket er at 70% oppga at de ikke har foto av standardporsjoner tilgjengelige.
På et eget spørsmål svarte 70% av kjøkkenlederne at de bruker Kosthåndboken aktivt for å utarbeide menyen (Vedleggstabell 4).
| Ja | Nei | Vet ikke |
---|---|---|---|
Vi har en menyplan for standardkosten | 95 | 4 | 1 |
Menyen går over minst 3 uker | 87 | 12 | 1 |
Menyen for standardkosten er næringsberegnet | 75 | 19 | 6 |
Foto av standardporsjoner er tilgjengelige | 27 | 70 | 2 |
Standardoppskrifter benyttes | 79 | 18 | 4 |
Valgmuligheter utenom fast meny finnes for dem som har behov for andre alternativer | 96 | 4 | 0 |
Mattilbudet evalueres | 86 | 10 | 5 |
De fleste sengepostledere (78% og 83%) oppga å følge anbefalingene om at bestillingssystemet sikrer at pasientene får rett mat til rett tid og at måltidenes konsistens er tilpasset pasientene (Tabell 4).
| Ja | Nei | Vet ikke |
---|---|---|---|
Bestillingssystemet sikrer at pasientene får rett mat til rett tid | 78 | 7 | 14 |
Måltidenes konsistens er tilpasset pasientene | 83 | 7 | 10 |
3.2.3 Kosthåndbokens betydning for mattilbudet
Mellom 21 og 65% svarte at Kosthåndboken i stor grad har betydning for mattilbudet (Figur 3).
3.2.4 Andre faktorer av betydning for mat- og måltidstilbudet
Spørsmålet om betydning av budsjett ble stilt alle responsgruppene, mens spørsmålet om betydningen av anbud ble stilt til to av dem (kjøkkenledere og fagdirektører).
Blant kjøkkenlederne oppga 5% at budsjett i stor grad har betydning for mattilbudet (Figur 4) og 33% at anbud har betydning i stor grad (Figur 5). Alle responsgruppene mente at budsjett i noen grad har betydning, derav nesten halvparten av fagdirektørene (Figur 4).
Av kjøkkenledere oppga 49% at helseforetakets ernæringsstrategi har stor betydning for mattilbudet, mens 16% av kliniske ernæringsfysiologer oppga det samme (Figur 6).
Mange oppga at brukermedvirkning i noen grad har betydning for mattilbudet (fra 33% for kliniske ernæringsfysiologer til 63% for kjøkkenledere) (Figur 7). Av kliniske ernæringsfysiologer rapporterte 37% «vet ikke».
Sengepostledere og kliniske ernæringsfysiologer var de eneste som fikk spørsmål om tilbakemelding fra pasienter har betydning for mattilbudet (Figur 8). De fleste sengepostlederne svarte «i noen grad» (39%) eller «i stor grad» (28%). Av kliniske ernæringsfysiologer svarte de fleste «vet ikke» (37%) eller «i noen grad» (32%).
De fleste svarte at kulturelle og religiøse hensyn i noen eller stor grad har betydning for mattilbudet (Figur 9).
De fleste svarte at anbefalinger fra klinisk ernæringsfysiolog i noen eller stor grad har betydning for mattilbudet (Figur 10).
En oversikt over tallmaterialet bak figurene 3-10 står i vedlegget (Vedleggstabell 5).
3.2.5 Brukerundersøkelser
I alt 49% av sengepostledere og 46% av fagdirektører svarte «vet ikke» på spørsmålet om gjennomføring av brukerundersøkelser om mattilbudet ved institusjonen (Figur 11). Henholdsvis 26% og 25% av kjøkkenledere svarte at det var gjennomført brukerundersøkelser årlig eller to eller flere ganger i løpet av de ti siste årene.
De fleste rapporterte at pasientene svarte på alle spørsmålene selv i brukerundersøkelsene (Figur 12).
3.2.6 Informasjon om mattilbudet
Sengepostledere og kjøkkenledere ble spurt om hvilken informasjon om mattilbudet sengeposter fikk fra kjøkkenet og på hvilken måte. Rundt 60% svarte at de har plakater med informasjon om menyen og tidspunkt for når måltidene serveres (Tabell 5). Tabellen viser at sengepostlederne fikk ingen informasjon gjennom matbestillingsprogrammet og minimalt fra sykehusets intranett, om ønskekostmenyen og alternative porsjonsstørrelser (les: liten, standard, stor, ekstra stor porsjon). Kjøkkenlederne rapporterte på sin side hyppigst disse to kanalene for å gi informasjon om nettopp ønskekost og porsjonsstørrelser. Mange sengepostledere oppga at de ringte kjøkkenet (innhentet muntlig informasjon) om dagens og neste dags meny, tidspunkt for måltider samt ønskekostmenyen, noe som ikke ble bekreftet i like stor grad fra kjøkkenledernes ståsted. Av kjøkkenledere svarte 69% og 77% at de ikke har bilder av menyen eller porsjonsstørrelser.
| Skriftlig1 | Muntlig2 | Plakat3 | Digital informasjons kanal4 | Møter5 | Egne retningslinjer6 | Matbestillingsprogram | Ingen informasjon | Vet ikke |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Dagens meny SP | 26 | 43 | 65 | 5 | 7 | 0 | |||
Dagens meny KJ | 31 | 8 | 57 | 37 | 6 | 4 | 36 | 11 | 1 |
Neste dags meny SP | 21 | 22 | 65 | 5 | 14 | 2 | |||
Neste dags meny KJ | 25 | 6 | 55 | 33 | 5 | 2 | 35 | 12 | 1 |
Ønskekostmeny SP | 23 | 50 | 12 | 2 | 30 | 3 | |||
Ønskekostmeny KJ | 15 | 29 | 26 | 29 | 5 | 10 | 38 | 12 | 0 |
Alternative porsjonsstørrelser SP | 4 | 40 | 3 | 1 | 50 | 7 | |||
Alternative porsjonsstørrelser KJ | 12 | 27 | 7 | 13 | 12 | 11 | 31 | 27 | 2 |
Bilder av menyen SP | 4 | 1 | 5 | 2 | 86 | 4 | |||
Bilder av menyen KJ | 6 | 1 | 12 | 13 | 2 | 2 | 6 | 69 | 4 |
Bilder av porsjonsstørrelser SP | 1 | 1 | 3 | 2 | 89 | 5 | |||
Bilder av porsjonsstørrelser KJ | 4 | 1 | 6 | 11 | 2 | 2 | 5 | 77 | 2 |
Ukesmeny SP | 29 | 10 | 70 | 5 | 7 | 0 | |||
Ukesmeny KJ | 39 | 8 | 57 | 37 | 5 | 4 | 32 | 6 | 0 |
Tidspunkt for når måltidene serveres SP | 42 | 37 | 61 | 2 | 4 | 2 | |||
Tidspunkt for når måltidene serveres KJ | 17 | 5 | 57 | 30 | 7 | 5 | 15 | 5 | 10 |
1 Sendes med matvogn osv
2 Svarer på telefonhenvendelser
3 På sengeposten
4 Sykehusets virksomhet portal/intranett
5 Regelmessige møter med ansatte på sengeposten
6 Egne retningslinjer i kvalitetssystemet
Språk
Rundt 12 % av kjøkkenlederne (n=10) svarte at informasjon om mattilbudet sengeposter får fra kjøkkenet gis på andre språk enn norsk (Vedleggsfigur 2).
Av sengepostledere svarte 22% (n=68) at mattilbudet gis på andre språk enn norsk (Vedleggsfigur 3).