SNOMED CT er en internasjonal helsefaglig terminologi, dvs. en systematisk samling av helsefaglige begreper som brukes til å dokumentere og dele opplysninger knyttet til pasientbehandling. SNOMED CT er utviklet for dokumentasjon og samhandling av helse- og behandlingsopplysninger om pasienter og dekker flere kliniske områder som anatomi, diagnose, symptomer/funn, prosedyrer, substanser og legemiddel osv.
Det finnes flere andre klassifikasjoner og terminologier, gjerne omtalt med fellesbetegnelsen kodeverk. Eksempler på klassifikasjoner er ICD-10 og ICPC-2. Terminologier og klassifikasjoner skiller seg fra hverandre i både struktur og formål. De ble primært utviklet til ulike formål, men overlapper i dag i bruk, f.eks. på samhandlingsområdet.
SNOMED CT og overlapp med andre kodeverk
SNOMED CT dekker flere kliniske områder som også dekkes av andre klassifikasjoner og terminologier. På diagnoseområdet finner vi for eksempel begreper i SNOMED CT, ICD, ICPC, Orphanet og absoluttlisten (kodeverk for kritisk tilstand) i Kjernejournal. Overlapp mellom ulike kodeverk betyr ikke identisk innhold siden ulikheter kan skyldes f.eks. ulik struktur, ulike bruksbehov og ulike profesjoner som benytter seg av dem. Tilsvarende finnes begreper for legemiddelinformasjon i flere kodeverk, f.eks. SNOMED CT, FEST/SAFEST og internasjonale kodeverk i forbindelse med ISO IDMP.
Det henvises til leveransen Tydeliggjøring av ICD-11s forhold til SNOMED CT og andre relevante kodeverk og terminologier for mer utførlige beskrivelser.
På prosedyreområdet er det overlapp mellom SNOMED CT og Norsk prosedyrekodeverk, men førstnevnte er i svært liten grad i bruk i Norge.
På andre områder finnes ikke overlapp med andre kodeverk, og det benyttes derfor SNOMED CT som er tilgjengelig i Norge. Det gjelder bl.a. veiledende planer for sykepleie, der ICNP, det tidligere kodeverket for sykepleie, har blitt innlemmet som en del av SNOMED CT. Andre sentrale områder er symptomer og kliniske funn, som blir benyttet i bl.a. helseregistre, samt fagområder som f.eks. ernæringsfysiologi.
Samarbeid mellom SNOMED International og WHO
På diagnoseområdet vil det kunne være parallell bruk av ICD og SNOMED CT. Det har derfor blitt avviklet en rekke møter mellom representanter fra SNOMED International og WHO fra utvalgte land. I juni 2024 munnet dette ut i en styringsgruppe og koordinerte arbeidsgrupper som skulle se på ulike tilnærminger til slik parallell bruk av ICD og SNOMED CT. Representanter fra medlemslandene, SNOMED International og WHO sentralt har deltatt. Helsedirektoratet har deltatt i en av disse gruppene.
Basert på dette arbeidet sendte WHO og SNOMED International ut en pressemelding i oktober 2024 der de kunngjorde at de ønsker å samarbeide om å legge til rette for sømløs dataoverføring og koblinger for brukere av både ICD-11 og SNOMED CT4. Målet er et robust økosystem for helsedata som samhandler. Første steg på veien vil være en toveis-mapping mellom SNOMED CT og ICD-11 Foundation. Det er derfor behov for å sette i gang et internasjonalt prosjekt for å utføre dette mappingarbeidet.
European Health Data Space (EHDS)
Gjennom det felles europeiske dataområdet for helse (European Health Data Space - EHDS) vil det bli satt visse krav til felles tekniske standarder og kodeverk for å legge til rette for europeisk samhandling. Standardene vil bygge på allerede eksisterende tjenester (f.eks. MyHealth@EU) og eHealth Network Guidelines. Her inngår SNOMED CT som et av ca. 40 kodeverk. For å legge til rette for bruk av SNOMED CT åpner EU4Health-programmet i EU for å dekke 60 prosent av landenes medlemsavgift i SNOMED International.
SNOMED CT blir anbefalt først og fremst der man ikke har omforente internasjonale klassifikasjoner. I MyHealthløsningen er SNOMED CT stort sett brukt som en hjelp for oversettelse mellom forskjellige lands egne kodeverk (ved at alle mapper til et utvalg av hyppige brukte begreper), og ikke som verdisett det er ment at landene skal implementere i sin helhet. For et par områder vil verdisettene som angis, kunne brukes direkte.
Områder der SNOMED CT blir anbefalt først og fremst er:
- allergener
- mikroorganismer
- utfall av graviditet
- dyrearter
Eksempler på andre Internasjonale kodeverk som anbefales i eHealthNetwork guidelines eller brukes i MyHealth@EU-spesifikasjonen, er ICD og Orphanet for diagnoser, EMA SPOR/ATC/EDQM for legemidler, UCUM for enheter, EMDN for implantater, LOINC for dokumentkategorier, LOINC og NPU for laboratoriediagnostikk. og HL7- kodeverk for mange forskjellige formål.
Mye av arbeidet med særlig Patient Summary i MyHealth@EU har vært rettet mot at helsepersonell i de landene hvor engelskkunnskaper er antatt å være suboptimale, skal få informasjon på sitt eget språk. Det er dermed lagt inn store ressurser på oversettelse og mapping til felles begreper. Det betyr at selv om land bruker forskjellige kodeverk, som f.eks. for prosedyrer hvor det ikke finnes en utbredt internasjonal klassifikasjon, så kan man få til oversettelse mellom land.
Det pågår fortsatt arbeid med valg av kodeverk i de ulike verdisettene for de felles europeiske formatene som vil ligge i de forskjellige gjennomføringsrettsaktene (implementing acts) i EHDS- forordningen. Helsedirektoratet følger aktivt med i disse diskusjonene gjennom deltagelse i Europeiske EHDS-relaterte prosjekter og arbeidsgrupper (bl.a. Xt-EHR). Arbeidet vil pågå i hvert fall til 2026.