2.1 Oppdrag
Helsedirektoratet har fått i oppdrag å gjøre en kartlegging av status og foreløpige erfaringer for SNOMED CT. Opprinnelig tekst i tildelingsbrevet var følgende:
Helsedirektoratet skal gjøre en evaluering av innføringen av standardisert språk og inkludere anbefalinger til oppfølging.
Etter avtale med Helse- og omsorgsdepartementet ble oppdraget revidert til følgende:
Et av erfaringspunktene fra sluttrapporten fra Program kodeverk og terminologi er behovet for å definere klarere SNOMED CT sine bruksområder i helsefaglige løsninger. Helsedirektoratet bes følge opp punktet ved å kartlegge status og foreløpige erfaringer for SNOMED CT i Norge. Arbeidet skal inkludere anbefalinger til videre oppfølging, herunder Helsedirektoratets rolle i arbeidet. Denne rapporten er svar på oppdraget.
2.2 Bakgrunn
I 2019 ga Helse- og omsorgsdepartementet Direktoratet for e-helse i oppdrag å
(e)tablere og forvalte et nasjonalt, standardisert språk (SNOMED CT) i kombinasjon med helsefaglige kodeverk) for strukturering av informasjon i journalsystemene i samarbeid med aktørene i sektoren. Direktoratet skal understøtte aktørenes bruk av standardisert språk, herunder bistå Helseplattformen i Midt-Norge med utprøving og innføring.
Etablering av standardisert språk ble gjennomført innenfor rammene av Program kodeverk og terminologi (PKT), og Helsedirektoratet forvalter nå den helsefaglige terminologien SNOMED CT. Formålet med leveransen til programmet var å legge til rette for mer helhetlig og effektiv samhandlingsevne og dermed bidra til mer sammenhengende tjenester i helse- og omsorgstjenesten gjennom tilgang til og bruk av kodeverk som understøtter slik samhandling. Det skulle tilstrebes at man benytter samme kodeverk og terminologi både i primær- og spesialisthelsetjenesten der dette var hensiktsmessig og mulig, og det burde tilbys koblingsmuligheter når ulike kodeverk benyttes.1
SNOMED CT ble valgt som terminologi, og koblinger ble etablert med klassifikasjoner som ICD-10 og ICPC-2, samt registervariabler i flere kvalitetsregistre i et samspill/økosystem.2 Sluttrapporten for PKT pekte på tre hovedleveranser som var gjennomført ved satsingens avslutning:
- Etablering av grunnlag for terminologien SNOMED CT med koblinger til andre administrative og helsefaglige kodeverk og helse- og kvalitetsregistervariabler.
- Implementering av SNOMED CT med koblinger til andre kodeverk i Helseplattformen i Midt-Norge.
- Forvaltning av SNOMED CT med koblinger til andre kodeverk.
Foruten Helseplattformen, har enkelte andre aktører tatt i bruk SNOMED CT som en del av PKT. Samtidig finnes det også aktører utenfor PKT som har tatt i bruk terminologien. Formålet med denne rapporten er å kartlegge status og foreløpige erfaringer for bruk av SNOMED CT i Norge. Basert på denne kunnskapen skal dokumentet angi anbefalinger for videre oppfølging.
2.3 Avgrensing av oppdraget
I dette oppdraget er det gjort en kartlegging av status og foreløpige erfaringer med SNOMED CT. Det er ikke gjennomført en full evaluering av effekten av SNOMED CT. Å evaluere effekten av SNOMED CT er komplekst, og mange faktorer gjør det vanskelig å isolere effekten av SNOMED CT alene, som for eksempel graden av strukturert journal. Erfaringene fra Innsiktsstudien i PKT viste hvor krevende dette kan være. For å måle og evaluere den faktiske effekten av SNOMED CT, kreves både kvantitativ og kvalitativ innsikt, samt nøye konstruerte og kvalitetssikrede evalueringsspørsmål. Det har ikke vært mulig innenfor tidsrammene til dette oppdraget.
Kartleggingen er avgrenset å kartlegge erfaringer med SNOMED CT spesielt, og ikke på erfaringer med standardisert språk generelt. Videre er kartleggingen avgrenset til å vurdere hovedsakelig primærbruk av SNOMED CT. Dette betyr at det er først og fremst er sett på bruk av SNOMED CT i helsehjelp, og ikke bruk av SNOMED CT med forskningsformål, statistikk eller lignende (omtalt som sekundærbruk). Mappingen fra SNOMED CT til andre kodeverk og eventuelle konsekvenser mappingen kan ha for datakvaliteten er dermed ikke kartlagt i dette oppdraget.
Det er videre gjort en forutsetning om at helseopplysninger er strukturerte på de områdene hvor status og foreløpige erfaringer med SNOMED CT er kartlagt. Det er ikke gjort en kartlegging av erfaringer med strukturerte helseopplysninger. Hvorvidt strukturerte helseopplysninger er nyttige, er derfor ikke vurdert i dette arbeidet.
1 Stortingsmelding nr. 9 (2012-2013) Én innbygger – én journal.
2 Et slikt har blitt omtalt som felles språk i PKT-satsingen. Samspillet blir også omtalt som standardisert språk i det opprinnelige oppdraget til Direktoratet for e-helse.