Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Kapittel 7Samlet oppsummering av kartleggingen

Basert på de ulike informasjonskildene vi har benyttet i denne kartleggingen, har vi vurdert følgende funn som sentrale.

Det vil komme krav fra EHDS som får konsekvenser for Norge

Det er forventet at det vil komme krav fra European Health Data Space (EHDS), men det er fortsatt usikkerhet rundt hvilke spesifikke krav som vil bli innført og når de vil tre i kraft. EHDS har som mål å fremme bedre tilgang til og utveksling av helsedata på tvers av EU-landene, noe som kan innebære nye standarder og retningslinjer for datadeling, personvern og sikkerhet. Det er i dag mange pågående diskusjoner med hensyn til hvilket kodeverk som skal brukes på ulike områder og til ulike formål. Helsedirektoratet deltar i disse diskusjonene, og de forventes å vare til minst 2026.

Det pågår internasjonale diskusjoner og arbeid som ser på sammenhenger

Flere av diskusjonene knyttet til hvilket kodeverk som skal brukes til ulike formål er internasjonale. Derfor har det blitt satt i gang samarbeid mellom WHO og SNOMED International for å se på ulike områder som er relevant for parallell bruka av ICD og SNOMED CT innen diagnosefeltet. Som nevnt tidligere har dette munnet ut i en felles visjon, der første steg vil være å mappe SNOMED CT og ICD-11 Foundation. Helsedirektoratet bør delta i dette arbeidet fremover og slik at våre anbefalinger går i takt med det som pågår internasjonalt.

Det er lite forskning som viser effekter ved SNOMED CT

Det er begrenset forskning som viser konkrete effekter ved å bruke SNOMED CT. Spesielt er det lite forskning på pasientnære effekter ved bruk av SNOMED CT. Den største delen av forskningslitteraturen dreier seg om teori, utvikling, design og implementering av systemet. Noe av forskningslitteraturen viser at SNOMED CT har nytte for sekundærbruk, eksempelvis utvalg av kohorter til dataanalyse og bestepraksis, det er det likevel behov for mer forskning for å dokumentere de faktiske fordelene og utfordringene ved implementeringen. Dette er et arbeid som Helsedirektoratet må følge med på videre.

Informantene ser både positive og negative sider ved bruk av SNOMED CT

Informantene vi snakket med forteller både positive og negative sider ved bruk av SNOMED CT.

På den positive siden fremheves nytten ved SNOMED CT i samhandling mellom primærhelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten hos Helseplattformen. Informanter har også påpekt at SNOMED CT gir bedre dokumentasjon-, prosess- og kunnskapsstøtte i veiledende planer, noe som kan bidra til mer effektiv pasientbehandling og bedre beslutningsstøtte. På legemiddelområdet har SNOMED CT fungert godt, også til beslutningsstøtte, ifølge enkelte informanter. Videre gjør SNOMED CT det mulig å gjenbruke informasjonssider hos helsenorge.no og Felles nettløsning for spesialisthelsetjenesten (FNSP), noe som kan forbedre informasjonsflyt og samarbeid.

Imidlertid er det også flere utfordringer knyttet til implementeringen og bruk av SNOMED CT. Informanter peker her på kompleksiteten i systemet. Det kreves opplæring av helsepersonell for å bruke terminologien korrekt, noe som kan være både tidkrevende og kostbart. Det er også usikkerhet rundt konsekvensene SNOMED CT har på datakvalitet. Mens noen informanter mener at SNOMED CT har gitt økt datakvalitet i dokumentasjon og bidrar til lettere samhandling, er noen intervjuede klinikere uenige i dette. Noen helseregistre tror at datakvaliteten vil øke som følge av SNOMED CT, men det er behov for mer kunnskap for å eventuelt bekrefte dette. Det etterlyses også større tydelighet i forholdet mellom nasjonal og lokal forvaltning av SNOMED CT fra flere informanter.

Siste faglige endring: 05. februar 2025