Hovedregelen er at helsepersonell har taushetsplikt om personlige forhold som de får vite om i egenskap av å være helsepersonell, jf. helsepersonelloven § 21 (lovdata.no).
Taushetsplikten er ikke absolutt, og helsepersonell er i visse situasjoner pålagt en plikt til å gi nærmere bestemt informasjon videre for å ivareta hensyn som av lovgiver er ansett mer tungtveiende enn de hensyn som begrunner taushetsplikten.
Helsepersonell har en særskilt plikt til å være oppmerksomme på forhold som kan føre til tiltak fra barnevernstjenesten, jf. helsepersonelloven § 33 første ledd (lovdata.no). Plikten gjelder både der barn er pasienter og der foreldre er det.
Barnevernet er gitt et særlig ansvar for å sikre at barn som lever under forhold som kan skade deres helse- og utvikling, får nødvendig hjelp, omsorg og beskyttelse til rett tid. For å kunne ivareta denne oppgaven, er kommunal barnevernstjeneste avhengig av at andre som er alvorlig bekymret for barnets omsorgs- eller livssituasjon, melder fra om det. Helsepersonell har meldeplikt etter helsepersonelloven § 33 andre ledd (lovdata.no).
Etter denne bestemmelsen har helsepersonell plikt til å melde fra til barnevernstjenesten uten ugrunnet opphold
- når det er grunn til å tro at et barn blir eller vil bli mishandlet, utsatt for alvorlige mangler ved den daglige omsorgen eller annen alvorlig omsorgssvikt,
- når det er grunn til å tro at et barn har en livstruende eller annen alvorlig sykdom eller skade og ikke kommer til undersøkelse eller behandling,
- når det er grunn til å tro at et barn med nedsatt funksjonsevne eller et spesielt hjelpetrengende barn ikke får dekket sitt særlige behov for behandling eller opplæring
- når et barn viser alvorlige atferdsvansker ved å begå alvorlig eller gjentatte lovbrudd, ved problematisk bruk av rusmidler eller ved å ha vist annen form for utpreget normløs atferd,
- når det er grunn til å tro at et barn blir eller vil bli utnyttet til menneskehandel.
Les mer om meldeplikt til barnevernet i saksbehandlingsrundskrivet kapittel 18 (bufdir.no). Her omtales både hvem som har meldeplikt, vilkårene for meldeplikt og hvordan meldeplikten oppfylles. Det er også gitt utfyllende informasjon om helsepersonellets meldeplikt i rundskrivet til helsepersonelloven, og i veileder om taushetsplikt og opplysningsplikt.
Barnevernstjenestens vurdering av bekymringsmeldingen
Når barnevernstjenesten i kommunen mottar en bekymringsmelding fra helsetjenesten, skal den snarest og senest innen en uke gjennomgå meldingen for å vurdere om den skal følges opp med en undersøkelse, jf. barnevernsloven § 2-1 (lovdata.no). Hvis meldingen inneholder opplysninger som gir rimelig grunn til å anta at det er grunnlag for tiltak etter barnevernsloven jf. barnevernloven barnevernsloven § 2-2 første ledd (lovdata.no), skal barnevernstjenesten undersøke forholdet. Det er altså tilstrekkelig at barnevernstjenesten har rimelig grunn til å anta at forholdene i hjemmet eller andre grunner, gjør at det er behov for tiltak. Av hensynet til barnet er terskelen for å åpne undersøkelse lav. Dersom det kommer en melding fra en offentlig instans, har denne instansen allerede vurdert at terskelen for meldeplikt er oppfylt. Det bør derfor som et klart utgangspunkt åpnes undersøkelse i disse sakene. Det må likevel alltid gjøres en konkret vurdering. Det er viktig at barnevernstjenesten dokumenterer skriftlig hvordan de har vurdert informasjonen de har fått.
Helse- og omsorgstjenesten skal få en tilbakemelding senest innen tre uker, fra barnevernstjenesten, om at bekymringsmeldingen er mottatt. I tilbakemeldingen skal barnevernstjenesten opplyse om det er igangsatt undersøkelse.
Hvis bekymringsmeldingen som utløste undersøkelsen kom fra offentlig meldere eller yrkesutøvere etter barnevernsloven § 13-2 (lovdata.no), inkludert helsepersonell, skal barnevernstjenesten innen tre uker etter at undersøkelsen er avsluttet, gi ny tilbakemelding om hvorvidt den følger opp barnet og familien videre. Barnevernstjenesten skal også gi tilbakemelding om hvordan barnet og familien følges opp, dersom det er nødvendig av hensyn til melderens videre oppfølging av barnet, jf. barnevernsloven § 13-3 andre ledd (lovdata.no).
Les om hvordan barnevernstjenesten skal følge opp bekymringsmeldinger i saksbehandlingsrundskrivet kapittel 19 (bufdir.no).