Barnevernets ansvar og oppgaver følger av barnevernsloven med tilhørende forskrifter.
Barnevernets oppgave er å sikre at barn og unge som lever under forhold som kan skade deres helse og utvikling, får nødvendig hjelp, omsorg og beskyttelse til rett tid. Hjelpen skal bidra til at barn og unge får gode og trygge oppvekstsvilkår, jf. barnevernsloven § 1-1 (lovdata.no).
Barnevernet er delt mellom statlig og kommunalt nivå. Kommunene har ansvar for å utføre oppgaver som etter barnevernsloven ikke er lagt til et statlig organ, jf. barnevernsloven § 15-2 første ledd (lovdata.no).
Barnevernstjenesten har ansvar for å gi hjelp, omsorg og beskyttelse når det er nødvendig på grunn av barnets omsorgssituasjon eller atferd. Ansvaret omfatter tiltak rettet mot barnets omsorgssituasjon eller atferd, jf. barnevernsloven § 15-3 (lovdata.no). Ansvaret til barnevernstjenesten i kommunen omfatter blant annet:
- foreta undersøkelser/utredninger/kartlegginger av barnet og barnets situasjon
- gi råd og veiledning, treffe vedtak om frivillige hjelpetiltak og akuttvedtak
- forberede tvangssaker for behandling i barneverns- og helsenemnda
- iverksette og følge opp barn i tiltak, også når de bor utenfor hjemmet
Barne-, ungdoms- og familieetaten (Bufetat), skal bistå den kommunale barnevernstjenesten med plassering av barn utenfor hjemmet. Bufetat har også ansvar for at det til enhver tid finnes et tilgjengelig og tilstrekkelig differensiert fosterhjems- og institusjonstilbud, jf. barnevernsloven § 16-3 andre og tredje ledd (lovdata.no). I Oslo kommune ivaretas dette ansvaret av kommunen selv, jf. barnevernsloven § 16-6 (lovdata.no).
Barnevernets saksbehandling, tjenester og tiltak skal være forsvarlige, jf. barnevernsloven § 1-7 (lovdata.no). Forsvarlighetskravet gjelder på alle stadier i en sak og omfatter både det statlige og det kommunale barnevernet.
Barnets rett til å bli hørt og medvirke i egen sak er et sentralt prinsipp som har stor betydning i barnevernets saksbehandling, jf. barnevernsloven § 1-4 (lovdata.no) og forskrift om barns medvirkning (lovdata.no). Et barn som er i stand til å danne seg egne meninger, har rett til å medvirke i alle forhold som vedrører barnet. Barn har rett til å uttale seg til barnevernet uavhengig av foreldrenes samtykke, og uten at foreldrene informeres om samtalen på forhånd. Barnet skal få tilstrekkelig og tilpasset informasjon og har rett til fritt å gi uttrykk for sine meninger. Barnet skal bli lyttet til, og barnets meninger skal vektlegges i samsvar med barnets alder og modenhet, jf. barnevernsloven § 1-4 (lovdata.no).
Ved handlinger og avgjørelser som berører barn, skal barnets beste være et grunnleggende hensyn. Barnevernets tiltak skal være til barnets beste. Hva som er til barnets beste må avgjøres etter en konkret vurdering. Barnets mening er et sentralt moment i vurderingen av barnets beste, jf. barnevernsloven § 1-3 (lovdata.no).
Frivillige hjelpetiltak er det hyppigest brukte tiltaket i barnevernet, og har som formål å bidra til positiv endring hos barnet eller i familien. Grunnvilkåret for å sette inn hjelpetiltak er at barnet på grunn av sin omsorgssituasjon eller atferd har et særlig behov for hjelp, jf. barnevernsloven § 3-1 (lovdata.no).
At et barn har helseutfordringer er ikke i seg selv tilstrekkelig grunnlag for å iverksette tiltak etter barnevernsloven, men at et barn for eksempel har psykiske vansker kan være et uttrykk for at barnet lever i en utfordrende omsorgssituasjon. Det finnes en rekke ulike typer hjelpetiltak og det er svært viktig å finne riktig hjelp og tiltak til den konkrete familiens utfordringer.
Dersom barnet er utsatt for mishandling eller andre former for alvorlig omsorgssvikt, og hjelpetiltak ikke er tilstrekkelig for å skape tilfredsstillende forhold for barnet, og det er nødvendig ut fra barnets situasjon, skal barnevernstjenesten reise sak for barneverns- og helsenemnda om å overta omsorgen for barnet, jf. barnevernsloven § 5-1 (lovdata.no). Når barneverns- og helsenemnda treffer vedtak om omsorgsovertakelse, skal det fremgå av vedtaket om barnet skal bo i et fosterhjem eller i en barnevernsinstitusjon. Nemnda kan også bestemme at barnet skal bo i en opplærings- eller behandlingsinstitusjon dersom det er nødvendig fordi barnet har nedsatt funksjonsevne, jf. barnevernsloven § 5-3 (lovdata.no).
Dersom det oppstår akutte situasjoner der barnevernstjenesten ikke kan vente på behandling i barneverns- og helsenemnda fordi det er fare for at barnet blir vesentlig skadelidende dersom vedtaket ikke gjennomføres straks, kan barnevernstjenestens leder, lederens stedfortreder eller påtalemyndigheten treffe akuttvedtak om omsorgsovertakelse, jf. barnevernsloven § 4-2 (lovdata.no).
Barneverns- og helsenemnda kan treffe vedtak om medisinsk undersøkelse og behandling dersom det er grunn til å tro at et barn har en livstruende eller annen alvorlig sykdom eller skade, og foreldrene ikke sørger for at barnet kommer til undersøkelse eller behandling, jf. barnevernsloven § 3-7 (lovdata.no). Bestemmelsen kan være aktuell for å sikre nødvendig helsehjelp uten å overta omsorgen for barnet. Et av vilkårene for å treffe vedtak etter § 3-7 er at det er grunn til å tro at barnet har en livstruende eller annen alvorlig sykdom eller skade. Begrepet «alvorlig sykdom» inkluderer også alvorlige psykiske lidelser så fremt lidelsen er avhengig av behandling i psykisk helsevern.
Ungdom som har vist alvorlige atferdsvansker ved å begå alvorlige eller gjentatte lovbrudd, ved vedvarende problematisk bruk av rusmidler eller ved annen form for utpreget normløs atferd, kan plasseres i en barnevernsinstitusjon, jf. barnevernsloven §§ 6-1 og 6-2 (lovdata.no). Alternativet «annen form for utpreget normløs atferd» fanger opp atferdsvansker som er mer sammensatte, og hvor psykiske vansker kan være en del av bildet. Plassering kan skje uten samtykke etter vedtak fra barneverns- og helsenemnda, eller på grunnlag av samtykke fra ungdommen selv. Hvis ungdommen er under 15 år, må også foreldrene samtykke.