Data og metode for pasienter med kontakter i fylkestannhelsetjenesten samsvarer med beskrivelsene i kapittel 2, “Pasienter i offentlig tannhelsetjeneste 2017 – 2023.
Datagrunnlaget for pasienter som mottar refusjon for tannbehandling fra folketrygden er avgrenset til de registrert med tjenestetyper tannlege, tannpleier og kjeveortoped i Kommunalt pasient- og brukerregister (KPR). Dette for perioden 2017-2022.
Datagrunnlaget for pasienter i spesialisthelsetjenesten er avgrenset til alle pasienter registrert med episoder (kontakter) i Norsk pasientregister (NPR) i perioden 2017-2022. For disse episodene ble alle innrapporterte ICD-10 (International Classification of Diseases Version 10) diagnosekoder (tilstandskoder) hentet, i tillegg til utvalgte NCSP-prosedyrekoder og DRG-koder for tannbehandling. De utvalgte NCSP-prosedyrekodene omfatter prosedyrer som knytter behandling til tannbehandling ved hjelp av gruppering av sykehusopphold etter DRG[1]. Vi har også benyttet utvalgte DRG-er for poliklinisk/dagkirurgisk tannbehandling (se vedlegg B).
På grunnlag av ICD-10 tilstandskodene er det beregnet Charlson komorbiditetsindeks (CCI) og avledet diagnosegrupper i henhold til kategorier i CCI. CCI er en vektet indeks som predikerer pasienters risiko for død (Se Quan et al., 2005 og Nilssen et al., 2014). Den følger pasienten og er uavhengig av tjenesteområde i spesialisthelsetjenesten. CCI er beregnet for hver person for hvert av årene 20172022 basert på tilstander innrapportert i løpet av året.
For pasienter i psykisk helsevern og TSB er datagrunnlaget avgrenset til de innrapportert med episode ved sektorene tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB), psykisk helsevern for voksne (PHV), psykisk helsevern for barn og unge (PHBU) eller avtalespesialister innen psykiatriske/psykologiske fagområder (AVTPHV). For disse pasientene er det også innhentet opplysninger om kategorier av ICD-10 hoveddiagnoser for Kapittel V (F00-F99) Psykiske lidelser og atferdsforstyrrelser. Andre ICD-10 koder som ikke faller innunder kapittel V er kategorisert som “Annet”. Kategoriblokk F70-F79 for psykisk utviklingshemming er også kategorisert som “Annet” fordi disse er mer egnet for å undersøke i sammenheng med rettigheter etter tannhelsetjenesteloven. Det er ikke sett spesifikt på LAR-pasienter fordi ikke all LAR-behandling blir registrert i NPR. Grunnen er at LAR-medikamenter også gis utenfor spesialisthelsetjenesten.
For demografisk informasjon om bosted, kjønn og alder er Personregisteret (helse- og omsorgssektorens kopi av Folkeregisteret) benyttet. Ved manglende demografisk informasjon i Personregisteret, er datagrunnlaget supplert med tilsvarende opplysninger innrapportert sammen med overnevnte episoder ved NPR. Alder er beregnet som rapporteringsår minus fødselsår. Bosted er avledet fra siste gyldige bosted i løpet av hvert av årene 2017-2022. Personer som har dødd eller emigrert i løpet av året er altså inkludert. Personer med d-nummer er også inkludert.
På dette datagrunnlaget er det beregnet absolutte tall for antall unike personer i (1) befolkningen, (2) fylkestannhelsetjenesten, (3) som mottar refusjon fra folketrygden for tannbehandling, (4) psykisk helsevern/TSB, (5) fylkestannhelsetjenesten og i psykisk helsevern/TSB, (6) som mottar refusjon fra folketrygden for tannbehandling og i psykisk helsevern/TSB, (7) poliklinisk/dagkirurgisk tannbehandling i spesialisthelsetjenesten, (8) spesialisthelsetjenesten (både somatikk og psykisk helsevern/TSB), (9) fylkestannhelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten, og (10) som mottar refusjon fra folketrygden for tannbehandling og i spesialisthelsetjenesten. Dette fordelt på rapporteringsår, aldersgrupperinger, kjønn, fylke, og KOSTRA-kommuner.
Det er også beregnet andeler (%) for hvor stor del av (a) befolkningen med kontakter i fylkestannhelsetjenesten, (b) befolkningen som mottar refusjon fra folketrygden for tannbehandling, (c) pasienter i psykisk helsevern/TSB som også går til fylkestannhelsetjenesten, (d) pasienter i psykisk helsevern/TSB som også mottar refusjon fra folketrygden for tannbehandling, (e) befolkningen med poliklinisk/dagkirurgisk tannbehandling i spesialisthelsetjenesten, (f) pasienter i spesialisthelsetjenesten som også har kontakter i fylkestannhelsetjenesten, og (g) pasienter i spesialisthelsetjenesten som også mottar refusjon fra folketrygden for tannbehandling.
Kobling mellom tjenesteområder i NPR og KPR ble utført for pasienter som i løpet av samme rapporteringsår er registrert i begge tjenesteområder og/eller registre.
Personer som ikke har treff på hjemkommune, alder eller kjønn i Personregisteret og ikke har innrapportert hjemkommune, alder eller kjønn med tjenestene er utelatt fra datagrunnlaget i dette kapitlets resultater.