Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Kapittel 4.1Data og metode

Eldre, langtidssyke og uføre i institusjon og hjemmesykepleie (gruppe C) har etter lov om tannhelsetjenesten rett til et regelmessig og oppsøkende tilbud fra den fylkeskommunale tannhelsetjenesten. Gruppe C kan videre deles inn i gruppe C1 (personer i institusjon) og C2 (personer i «hjemmesykepleie»). Det er imidlertid ikke alle tjenestemottakere registrert med hjemmetjeneste eller institusjonstjeneste som har rettigheter knyttet til fylkeskommunal tannhelsetjeneste. I denne delen av analysen er bruk av tannhelsetjenesten for gruppe C sammenlignet med befolkningen generelt. Se del 3.1 for definisjon av undersøkte og behandlede i den fylkeskommunale tannhelsetjenesten. 

Datagrunnlaget for personer i gruppe C er hentet fra KPR for perioden 2017-2022. Utvalget er avgrenset til alle som er registrert med minst 90 dager sammenhengende tjeneste (institusjonstjeneste eller hjemmetjeneste) i løpet av kalenderåret.

Sammenhengende vil si at ny startdato er maks en dag etter siste sluttdato. Det er kun tatt hensyn til de som er registrert med minst 90 dager av den samme tjenestetypen. Det vil si at dersom en bruker er registrert med tjeneste i 90 dager, men har byttet tjenestetype underveis i perioden, så er denne personen ekskludert fra gruppe C. Både fødselsnummer og D-nummer er inkludert. 

Institusjonstjenester omfatter 

  • langtidsopphold i institusjon o tidsbegrenset opphold i institusjon – utredning/behandling o tidsbegrenset opphold i institusjon – habilitering/rehabilitering o tidsbegrenset opphold i institusjon – annet 
  • nattopphold i institusjon
  • dagopphold i institusjon

Tjenesten avlastning i institusjon er ekskludert i denne analysen, ettersom kriteriet for sammenhengende tjeneste er vanskelig å anvende på avlastning med rullering. I fremtidige analyser kan man vurdere å inkludere avlastingstjeneste i institusjon ved å se på perioden med vedtak om avlastning som en sammenhengende periode, uten å ta hensyn til faktiske dager på institusjon. I løpet av 2022 ble 8 925 personer registrert med denne tjenesten i Norge.

«Hjemmesykepleie» er i denne analysen definert ved tjenestetypen helsetjenester i hjemmet. Med hjem menes også omsorgsbolig, bofellesskap, trygdebolig og andre private eller kommunale tilpassede boliger som ikke er institusjon. Andre hjemmetjenester, som praktisk bistand, brukerstyrt personlig assistanse, dagaktivitetstilbud, matombringing, avlastning utenfor institusjon, støttekontakt og omsorgsstønad, er ekskludert. Tjenestetypen helsetjenester i hjemmet omfatter imidlertid mer enn kun hjemmesykepleie, blant annet ergoterapi, fysioterapi, psykisk helse og rus, digital hjemmeoppfølging, m.fl. Det er ikke mulig å skille mellom hjemmesykepleie og andre typer helsetjenester i hjemmet i KPR. Det er heller ikke mulig å sjekke regelmessighetskravet i KPR. Det er satt som krav at timer per uke direkte tid per bruker må være mer enn 0, men fordelingen av timer over tjenesteperioden er ukjent. 

Gruppe A (barn og ungdom fra 0-18 år) og B (psykisk utviklingshemmede i og utenfor institusjon) har en høyere prioritering enn personer i gruppe C etter lov om tannhelsetjenesten. De som oppfylte kravene over, men som var mellom 0-18 år i kalenderåret ble derfor ekskludert fra gruppe C og satt til gruppe A (N = 7 539). Tilsvarende ble personer 19 år eller eldre registrert med diagnose for psykisk utviklingshemming (ICD-10 kode F7 eller ICPC-2-kode P85) i kommunen ekskludert fra gruppe C og satt til gruppe B (N = 13 497). Personer uten diagnose for psykisk utviklingshemming som fylte 19 i løpet av perioden ble inkludert i gruppe C fra det året de fylte 19. 

Alder er for gruppe A, B og C definert som rapportert år for tjeneste minus fødselsår. Videre er rapporterende kommune for tjenesten brukt som utgangspunkt for tjenestested. For å forenkle analysene har siste rapporterende kommune i kalenderåret blitt benyttet per person, uavhengig av tjeneste. Denne kommunen vil i analysen gi grunnlag for både sted for kommunal helse- og omsorgstjeneste samt sted for undersøkelse eller behandling fra den fylkeskommunale tannhelsetjenesten. Det er i tillegg flere rader for Gruppe A, B og C som er duplikater, dvs. at brukeren tilsynelatende mottar samme tjeneste i to kommuner samtidig. Dette kan enten skyldes at brukeren mottar tjeneste for eksempel både i bostedskommune og feriekommune, eller at en kommune fatter vedtaket mens en annen utfører selve tjenesten. Slike «dubletter» gjelder i hovedsak for mottakere av helsetjenester i hjemmet. I disse tilfellene er bostedskommunen for tidspunktet for tjenesten valgt. 

I analysen blir det sett på mottakere av alle tjenestene samlet eller institusjonstjenester og helsetjenester i hjemmet for seg. I alle tilfeller telles antall unike personer per gruppe. En person vil derfor ikke bli telt to ganger innenfor samme gruppe selv om hen for eksempel mottar både helsetjeneste i hjemmet og en institusjonstjeneste samme år og det vises tall for tjenester samlet. 

Siste faglige endring: 26. september 2024